Türkiye’de Endüstriyel Tasarım: Nereden Nereye

Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) işbirliğiyle düzenlenen Yunus Aran Konferansları'nın 43. konuğu Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu'ydu.

MSGSÜ Oditoryumu’nda önceki gün gerçekleşen konferansta ‘Avrupa Tasarım Akademisi’ ve ‘Tasarım Tarihi ve Tasarım Çalışmaları Uluslararası Komitesi (ICDHS) üyesi Balcıoğlu, “İstanbul, 2012 Tasarım Festivali” hamlesi, “2013 Uluslararası Tasarım Birliği (IDA) Kongresi”nin ev sahipliği gibi gelişmeler ışığında Türkiye’deki tasarımı değerlendirdi.

Hızla yükselen talebe bilinçli bir dinamizimle, ” tasarım” kavramını yıpratmadan cevap verilmesi gerektiğine dikkat çeken Balcıoğlu; “İstanbul’un başı çektiği Türkiye’de dışarıda ve içeride çeşitli sektörlerde çalışanlar endüstriyel tasarımı önemli bir noktaya getirdi. Bugün sürecin eleştirel olarak ele alınmasının daha bilinç bir ilerlemenin zamanıdır” dedi.

Ekonomi gelişti ama kimin için, nerede, nasıl gelişiyor? Bu tasarım çok fazla ihtiyaca yönelik mi? sorularının sorulması gerektiğini vurgulayan Balcıoğlu; “Ortaya çıkan ürünlerin birebir yaratıcı ürünlerden ziyade tüketime teşvik eden ürünler olduğunu görüyoruz. Örnek vermek gerekirse bugün tıbbi araçlarda bir iki tane tasarım var, gene deprem sonrası ürünler endüstriyel tasarımın işidir. O inanılmaz çadırları götürdüler. Gelecek konteynerlerde tasarım söz konusudur ” dedi.

Konferansa aralarında MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Güzin Konuk, İTÜ Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Alpay Er, Nuran Yener, Hale Tokay, Doğan Hasol, Özlem Er, Şebnem Timur Öğüt, Çiğdem Kaya, Deniz Sayar, Haydar Karabey, Emine Görgül’ün de bulunduğu birçok akademisyen, Hayzuran, Zeynep Tekeli, Yunus Aran’ın ailesi, dostları ve öğrenciler katıldı.

Tasarım konferansı, Balcıoğlu’na MSGSÜ Mimarlık Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Deniz İncedayı’nın teşekkür plaketi sunması ile noktalandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın