Konya Birinci İdare Mahkemesi, Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Karapınar havzasında kurulması planlanan 5 bin 400 megavatlık(Mw)termik santraline linyit sağlayacak olan Karaman Akçaşehir kömür ocağı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Rüzgar erozyonu sebebiyle çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Konya Karapınar Kapalı Havzasında erozyonu karşı 1960 yılında çeşitli çalışmalar başlatıldı. 50 yıldan fazla süren çalışmalar sonucunda Karapınar’da zirai üretim artı, bunun sonucunda Konya bölgesinde sanayi de gelişti. Ancak Karapınar havzasında zengin linyit yataklarının bulunması üzerine, bölgede toplamda 5 bin 400 megavat (Mw) güç üretecek termik santrallerin kurulması için 2013 yılında hazırlıklar yapıldı. Termik santrallere yakıt sağlamak amacıyla 1 milyar 800 milyon ton linyit çıkarılması için bölgede üç kömür ocağı kurulması planlandı. 2014 yılında Konya-Karapınar ve Karaman Akçaşehir havzalarında linyit ocağı kurulması için 3 kömür ocağına ruhsat verildi. Karaman-Akçaşehir’de kurulacak kömür santralinin yer altı sularını kurutacağını ve Karapınar Kapalı Havzasında yapılan tarımın olumsuz zarar göreceğini savunan bölge halkı ÇED olumlu kararının iptal edilmesi için Konya Birinci İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
İtirazı değerlendiren mahkeme davayla ilgili bilirkişi incelemesi istedi. 17 Kasım 2014 tarihinde incelemede bulunan bilirkişi heyeti bir rapor hazırlayıp mahkemeye sundu. Bilirkişi raporunda ÇED raporuyla ilgili şu tespitleri yaptı:
Bilirkişi incelemesi maden üretim projesinin madencilik uygulamaları açısından kabul edilebilir olmadığını belirterek ÇED Olumlu kararı sakatlayıcı nitelikte buldu. Bilirkişi incelemesinin dikkate alan Konya 1. İdare Mahkemesi ÇED Olumlu Kararını hukuka aykırı bularak ÇED Olumlu Kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Karapınar’da bulunan 1,8 milyar tonluk linyit rezervini elektriğe çevirmek için 5 bin 870 megavat (Mw) kurulu gücünde termik santral kurulması gündeme geldi. Türkiye ‘nin şu anda kömürdeki kurulu gücünün 12 bin 500 Mw olduğu göz önüne alındığında yatırımın büyüklüğü daha iyi anlaşılabilir. Diğer termik santrallerin ürettiği toplam elektriğin yarısını tek başına üretebilecek santral çevre açısından çok kırılgan bir bölgede faaliyet gösterecek. Ülkesinde Çin’den gelen tozlarla rüzgâr erozyonu endişesi taşıyan Japonya, 2006’dan bu yana TEMA’nın buradaki çalışmalarına destek veriyor. Bu çalışmalar neticesinde yörede çölleşme ve erozyonla mücadelede önemli kazanımlar elde edildi.