Türkiye’nin İlk Göç Müzesi Eskişehir’de

2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Eskişehir’de, Türkiye’nin ilk Göç Müzesi açılışa hazırlanıyor.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Kalıcı Eserler projesi kapsamında Eskişehir’de açılışı yapılmak üzere olan Göç Müzesi’nin, Türkiye’de ilk ve tek olduğunu bildirdi. 

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Basın Danışmanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde, tarihi evleri ile ünlü bölgede açılmaya hazırlanan Göç Müzesi ile ilgili çalışmalar son aşamaya geldi. Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, “kurulacak olan müzede; Göç ve Sürgün temalı objeler, görseller, videolar, canlandırmalar ve enstelasyonlar sergilenecek” dedi.

Vali Tuna, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Eskişehir’e kurulacak müze ile Türk dili konuşan halklar ve ülkeler arasında dostane ilişkileri, bilimsel, kültürel, sanatsal araştırma, inceleme ve etkinlikleri geliştireceğini ifade ederek, açılışa hazırlanan Göç Müzesi’nin, kültürel birliği ve dayanışmayı sağlamak, dünya barışına, uygarlığına, bilime ve sanata katkıda bulunmak amacıyla kurulduğunu belirtti ve “Bu müze Türk Dünyası Kültür Başkenti misyonunun önemli bir halkasını oluşturacak” dedi. 

ESKİŞEHİR’DE YAPILMASI ÖNEMLİ

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bu projenin, nüfusunun yoğunluğunu Türk tarihinde yaşanan savaş, sürgün ve göçlerin oluşturduğu Eskişehir gibi demografik renkliliği yüksek bir kentte yapılması anlamlıdır. 19. yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğunun geniş coğrafyasından göç eden Tatarlar, Kırım Türkleri, Çerkezler, Yörükler, Arnavutlar, Bulgaristan Türkleri, Yunanistan Türkleri ve Makedonya Türkleri’nin/Müslüman Arnavutlar’ın yeni yurdu Eskişehir olmuştur. Ayrıca günümüzde de Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte, önemli sayıda öğrenci, hem yurt içinden hem de Türki Cumhuriyetlerden gelerek Eskişehir’de göç nüfusunu oluşturmuştur. 

Dünyada en önemli göç müzeleri, Kanada, Danimarka ve Fransa başta olmak üzere yaklaşık 14 ülkede bulunuyor. Eskişehir Valiliği aracılığıyla yürütülecek bu projeyle ülkemize de, bilimsel ve teknolojik açıdan dünyadaki örneklerinden geri kalmayacak bir müze kazandırılmış olacak. Dünya genelinde göç veren ülkeler arasında 4. sırada yer alan ülkemiz ve 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen ve yıl içerisinde pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan Eskişehir kalıcı ve modern bir esere kavuşacak.

PROJENİN İNSANLIĞA KATKILARI

Eskişehir Valisi Güngör Azım Tuna, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Konusunda uzman akademisyen, araştırmacı ve teknik ekipten oluşan kadrosu ile çalışmalarına başlanan müze projesi, Türk ve dünya kültür mirasına, Türkiye’nin ulusal ve uluslararası alandaki turizm potansiyeline de katkı sağlayacaktır. Yerli ve yabancı öğrenci ve akademisyenlere, araştırmacılara, göçmenlere ve Eskişehir’in ve Türk coğrafyasının dokusunu keşfetmek isteyen herkese geniş bir vizyon sunacak, birlikte yaşama kültürümüzü pekiştirmemize yardımcı olacaktır.

Türkiye’nin, uluslararası alanda müzecilikteki yerini yukarıya taşıyarak, dünya genelindeki bilim merkezleri ve akademik çevrelerle ilişkiler geliştirmesine ve arşiv bağlamında, yaşadığımız coğrafyanın, ülkemizin ve şehrimizin zengin mirasını en modern araç ve tekniklerle kayıt altına alacak ve müzecilik literatürüne önemli katkıda bulunacak; kültürel çeşitliliği koruyan ve yaşatan yeni ve çağdaş eserlerin oluşturlmasına öncülük edecektir. 

Ayrıca, günümüzde çeşitli nedenlerle büyük nüfus hareketliliği yaşayan coğrafyamızda bu alanda, geçmişin acılarını, sevinçlerini, gururunu gelecek kuşaklara aktaracaktır. Bu proje ile Eskişehir, dünya kültür merkezlerinden biri haline gelecektir.

MÜZEDE NELER OLACAK?

Müzede, insanlık tarihi boyunca Eskişehir’de iz bırakan uygarlıklardan, tarih öncesi dönemlerden, Hititlere, Frig ve Lidyalılardan Büyük İskender’e, Bizans’tan Rumlara- günümüze kadar geçirdiği evrelerin sergilenecek. Ayrıca göç ve göçmenlik olgusunun antropolojik açıdan yerleşik kültür ve yaşam üzerindeki etkisi bilimsel materyallerle işlenecek.

Müzenin ağırlıklı temasını Türklerin yaşadığı göçler oluşturacak: Türklerin Orta Asya’da kurduğu devletler ve göç dalgaları, Göktürkler ve Oğuz Boyu bağlantısı, Selçuklu Devleti ve Beylikler Dönemi, Osmanlı Dönemi, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Dönemi ve bu dönemlerde yaşanan savaşlar, göçler ve sürgünler; animasyon filmler, heykeller, orijinal objeler, fotoğraflar, belgeler, folklorik eşyalarla anlatılacak. Yine bu dönemlere ait tarihi şahsiyetlerin heykelleri, tematik olarak oluşturulacak dönem anbiyansları içinde sergilenecek. Ayrıca, müze bünyesinde bir Göç Kütüphanesi, Araştırma Merkezi ve Atölye kurulacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın