Türkiye’nin İlk Süper Kentini İTÜ Projelendirdi!

İTÜ’den bir ekip Eskişehir Kocakır’da “sıfır enerji, sıfır atık ve kendi kendine yeten, ihtiyacını kendi üreten ekolojik şehir” tasarladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla yapılan “afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun kapsamında ekolojik yerleşme birimi standardı geliştirilmesi ve Eskişehir İli Odunpazarı İlçesi Kocakır mevkiinde pilot uygulama yapılmasına ilişkin ortak hizmet uygulaması protokolü” ile İTÜ bir ilke daha imza attı.

İTÜ’de büyük bir uzman ekip tarafından gerçekleştirilen çalışmada Eskişehir Kocakır Mevkii rezerv alanında malzeme ölçeğinden bina ve yerleşme ölçeğine kadar tüm ölçeklerde yerleşmenin altyapı sistemleri dahil, karbon salınımını azaltmak, ekolojik iç ve dış yaşam alanları oluşturmak için tasarım stratejileri geliştirildi.

Bu stratejiler doğrultusunda Kocakır enerjide sıfır karbon salınımı yapan, yüksek karbon yutak potansiyeli olan alanlar sunan, bölgedeki kaynakları kullanan, ihtiyacını kendi üreten ve atıkları bölge içinde kullanarak sıfır atıklı bir kent olarak “ulusal ekolojik yerleşme standart altyapısı”na temel oluşturmak üzere tüm detayları ile tasarlandı.

Rektör Karaca: Türkiye için örnek bir proje…

Rektör Prof.Dr. Mehmet Karaca, “Mimarlık Bölümü Öğretim Üyemiz Prof.Dr. Zerrin Yılmaz ile Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyemiz Prof.Dr. Mehmet Ocakçı ve ekibinin üstlendiği proje ülkemiz için örnek teşkil ediyor.” dedi. Proje ekibini tebrik eden Karaca şöyle devam etti: “İklim değişikliğiyle mücadele için bu tür projeler ile alınan önlemlerin artması lazım. Türkiye bu konuda öncü pozisyona gelebilir. Biz aslında 3 yıldır Mimarlık Fakültemizin de önemli desteğiyle “İTÜ Yeşil Kampüs” projesinde küçük ölçekte de olsa benzer uygulamalar yapıyoruz. Sürdürülebilir yaşam kültürünün kazandırılması, ekolojik ve kendine özgü kimliği olan estetik bir kampüs oluşturulması; engelsiz, güvenli, 24 saat yaşayan bir kampüs ortamının hazırlanması noktasında emin adımlarla ilerliyoruz. Mesela, Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi’nde etkin bir kampüs olmak ve geri dönüşüm bilincini herkese kazandırmak amacı ile çalışmalar yaptık. Kampüslerimize çeşitli dönüşüm üniteleri yerleştirdik. Yağmur suyunun kazanımı için peyzaj tasarımlarında geçirimli yüzey uygulamaları yapıldı. Kampüsümüzü adeta doğal park haline getirdik. Biyolojik çeşitliliği destekleyen ve çevre kalitesi yüksek bir kampüs olmanın devamlılığı için bölgesel iklime uygun bitkiler kullanarak çeşitliği artırdık. Kampüs içindeki araç trafiğini mümkün olduğunca bu alanlardan uzak tutabilmek adına yeni güzergah tasarımları yaptık. Toplu otoparklar oluşturduk ve İTÜ Trafik Kuralları’nı hayata geçirdik. Elektrikli araç kullanımını teşvik edecek uygulamalar yaptık.”

İTÜ’nün projesi 23 Nisan 2016 tarihinde EXPO 2016 Antalya’da Tarih, Biyo-çeşitlilik, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Şehirler temasında örnek proje olarak sunulacak.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın