Milli yer gözlem uydusu olarak uzaydaki görevinin 3. yılını dolduran RASAT’ın çektiği görüntülerle yerli harita uygulaması yapıldı. Gezgin isimli portal törenle kullanıma açıldı.
ODTÜ Yerleşkesindeki TÜBİTAK UZAY’da RASAT’ın uzayda üçüncü yılını doldurması ve Gezgin Portalı’nın açılışı nedeniyle tören düzenlendi.
Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gezgin’in, 3 yıldır başarıyla yörüngesinde görev yapan RASAT’ın elde ettiği görüntüleri yayınlamaya başladığını belirtti. Bakan Işık, kamu kurumları ve üniversitelerle paylaşılacak görüntülerin şehir planlaması, ormancılık, tarım ve afet yönetimi gibi alanlarda kullanabileceğini, böylece kurumların uzay teknolojisinden yararlanacağını bildirdi.
Bugün aynı zamanda, ilk milli yer gözlem uydusu RASAT’ın uzaydaki üçüncü yılı olduğunu anımsatan Işık, uydunun 3 yıldır yörüngesinde görevini başarıyla sürdürdüğünü anlattı.
RASAT’ın yörüngesinde 16 bin 480 tur atarak, toplam 6 milyon kilometrekare alan görüntülediğini bildiren Işık, “Bu da elde ettiği görüntülerle ülkemizi 2 defa kapsadığı ve 3. kapsama dönemi içinde yer aldığı anlamına geliyor. RASAT’ın tasarım, üretim ve test aşamasının tamamının Türk mühendis ve teknisyenler tarafından gerçekleştirilmesi bizim için ayrı bir gurur vesilesi” diye konuştu.
RASAT’ın tamamen yerli üretim uydusu olmasının ayrı bir sembolik anlamı olduğunu vurgulayan Işık, şöyle konuştu: “Böylece bir anlamda tabularımız ve önyargılarımız kırıldı. Bizim de en gelişmiş teknolojik ürünleri yapabileceğimize dair özgüvenimiz ve cesaretimiz arttı. 1990’larda satın alma yoluyla uzaya uydu gönderen Türkiye, 2000’li yıllarda başladığı yerli uydu yapımını 10-11 yıl içinde tamamladı.”
Konuşmaların ardından Gezgin Portalı’nın açılışı yapıldı. TÜBİTAK Uzay Yer İstasyonu’nda RASAT’ın Türkiye üzerinden geçişi gösterildi.
Kamu kuruluşları ve üniversiteler, GEZGİN Portalı’na üye olabilecek ve “www.gezgin.gov.tr” adresinden tüm görüntülere ücretsiz ulaşabilecek.