TürkSMD 16. Mimarlık Ödülleri Sahiplerini Buldu

Türk Serbest Mimarlar Derneği (TürkSMD) tarafından iki yılda bir verilen Mimarlık Ödülleri'nin sahipleri belli oldu. Cumhuriyet’in 100. yılı için VitrA ve Arkitera iş birliğiyle geliştirilen, “Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı” serisi Basın-Yayın Ödülü'ne layık görüldü.

4 Ekim Cuma Akşamı Ankara Sheraton Otel’de düzenlenen törende, 5 dalda verilen 12 ödül sahiplerini buldu. Geceye ödül alan kıymetli isimler, jüri üyeleri, mesleğin önde gelen isimleri, törene destek veren tüm firmalar katıldı.

Ödül töreni için düzenlenen gecenin açılış konuşmasını TürkSMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Öztürk yaptı. Öztürk, derneğin ve ödül programının tarihçesinden bahsederek, son iki yılda gerçekleştirilen projeleri ve yapılan çalışmaları özetledi. Yeni kurulan serbest mimarlar dernekleri ile güç birliği oluşturduklarına da değinen Öztürk, tüm derneklerin bir çatı altında toplandığını ve Serbest Mimarlar Dernekleri Federasyonu kurulduğunu belirtti. Öztürk, bu federasyonun Türkiye genelinde diğer şehirlerde kurulacak derneklerle birlikte serbest mimarlık hizmetlerinin daha güçlü şekilde faaliyetlerine devam etmesini sağlayacağını ifade etti. Jüri üyelerine ve ödüllerin gerçekleşmesine katkı sağlayan tüm destekçi firmalara teşekkürlerini sunan Öztürk, ödül sahiplerini başarılarından ötürü tebrik etti.

16. TürkSMD Ödülleri’nde Jüri Başkanlığını üslenen Prof. Dr. Namık Erkal da bir konuşma yaptı. Erkal, projeler ve seçim sürecinde hangi kriterleri göz önünde bulundurduklarını paylaştı. Bu dönemde özellikle metropol dışındaki mimarlık üretimlerinin öne çıktığını, bunun da kaliteli mimarlık hizmetlerine yalnızca büyük şehirlerde değil, ülkenin farklı bölgelerinde de yoğun talep olduğunu gösterdiğini belirtti. Prof. Dr. Erkal ayrıca, koruma ve kentsel tasarım gibi yapı dalı dışında kalan mimarlık üretimlerinin, jüri özel ödülü kategorisinde değerlendirildiğini belirtti ve tüm kategorilerde ödül kazananları tebrik etti.

Türkiye’de Yeni Dönemin Ödül Alan Yapı, Kişi ve Projeleri Belli Oldu

Büyük Ödül, Basın-Yayın Ödülü, Mimarlığa Katkı Ödülü, Yapı Ödülü ve Jüri Özel Ödülü ile 5 kategoride ödül verilirken, Büyük Ödül’e Kaya Arıkoğlu layık görüldü. Yapı Ödülleri’nde 3 farklı proje, Basın Yayın alanında 2 ayrı proje, Mimarlığa Katkı alanında 2 kişi ve bir topluluk, yine jüri özel ödülü 3 ayrı projeye verilerek toplamda 12 ödül sahiplerine teslim edildi.

Beş Kategoride 12 Ödül Sahiplerine Teslim Edildi

Büyük Ödül: Kaya Arıkoğlu: Kaya Arıkoğlu, 50 yılı aşkın sürede sadece serbest meslek pratiği ile değil, akademik üretimi ile de mimarlık mesleğine katkı sunmuş, mimarlık teorisi ve pratiğini etkileşim halinde tutmayı başarmıştır. Yaşadığı coğrafya ile kurduğu bağ ve mimarlık pratiğini Adana’da sürdürmeyi tercih etmesi, dikkate değer tercihlerdir. Arıkoğlu, mimarlığın temel kavramlarını taviz vermeden, sakin bir yaklaşımla ve abartıdan uzak bir dille ele almıştır. Eserlerinde yerel olan ile kurduğu diyalog, modern mimarlığın ileri sürdüğü fikirleri yapı üzerinden bir uzlaşı zemininde yeniden değerlendirmesine ve kendine özgü bir dille yeniden üretmesine olanak verir. Fonksiyon ile estetiği, yapının tektonik elemanlarını gözeterek birleştirmesinin yanı sıra sadelik ve yalınlık, tasarımın her noktasında esas belirleyici olarak karşımıza çıkmaktadır. Plan kurgusu, cephe dili ve malzeme seçimi dengeli bir bütün oluşturur. Meslek yaşamı boyunca sergilediği tutarlı duruş, meslek etiği ve değerlerinden taviz vermemesi, yaşadığı şehre ve mimarlık ortamına sunduğu değerli katkılar ve barındırdığı özgünlük nedeniyle TürkSMD 16. Mimarlık Ödüllerinde Büyük Ödül’e layık görülmüştür.

Yapı Ödülleri:

Karapınar GES Merkezi Kontrol Binası (Bilgin Mimari Tasarım Ofisi)
Çanakkale Belediyesi “Yeşil” Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası ve Yakın Çevresinin Düzenlenmesi Projesi (SCRA Mimarlık ve CBN Mimarlık)
Sille İlkokulu (Teğet Mimarlık)

Basın Yayın Ödülleri:

– Yedi Yapım Belgeselleri
Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı

Mimarlığa Katkı Ödülleri:

– Sibel Bozdoğan
– Pelin Derviş
– Ankara Aks

Jüri Özel Ödülleri:

– ODTÜ Mimarlık Bölümü Acil Tasarım Stüdyosu ve ARCH190 Yaz Stajı Ekibi
– Beyazıt Meydanı (Urbar Kentleşme ve Mimarlık Ofisi)
Seddülbahir Kalesi (Arzu Özsavaşçı Mimarlık ve KOOP Mimarlık)

Jüri başkanlığını Prof. Dr. Namık Erkal’ın üstlendiği 2023–2024 Dönemi 16. Mimarlık Ödülleri’nde; diğer jüri üyeleri Sinan Erbuğ, Orçun Ersan, Dr. Heves Beşeli Özkoç, Nevzat Sayın, Semra Teber Yener, Ekin Çoban Turhan ve Gül Güven oldu.

Ödül törenine Bien Ana Sponsor, Şişecam Gold Sponsor, Zivella Silver Sponsor ve Altınbölme İletişim sponsorluğu ile destek oldular.

Etiketler

Bir yanıt yazın