MX3D'nin 3 boyutlu baskı yöntemiyle inşa ettiği 12 m'lik çelik köprü bu sene içerisinde Amsterdam'ın merkezindeki kanallardan biri olan Oudezijds Achterburgwal üzerinde yer alacak.
Fotoğraflar: MX3D
Robotik 3D Metal Baskı konusunda çığır açan çalışmalar yapan MX3D’nin CEO’su Gijs van der Velden, 42. Yapı Fuarı kapsamında konferans vermek üzere İstanbul’a geliyor. Arkitera iş birliğinde düzenlenecek konferans 20 Haziran saat 14:30’da yapılacak. Etkinliğe katılmak için tek yapmanız gereken buradan online kayıt olmak.
MX3D Köprüsü, paslanmaz çelik malzeme kullanılarak, 3B (üç boyutlu) baskı yöntemiyle inşa ediliyor. Köprü, Amsterdam’ın merkezindeki kanallardan biri olan Oudezijds Achterburgwal üzerinde yer alacak.
Köprünün yapımında kullanılan tipik endüstriyel robotlar, amaca yönelik araçlarla donatılıyor ve bu robotları kontrol edecek yazılımlar geliştiriliyor. Bu yaklaşım sayesinde 3B baskının sağlam, karmaşık ve zarif bir metal yapı ortaya çıkarması mümkün oluyor. “MX3D Bridge” projesi, çok eksenli 3B baskı teknolojisindeki potansiyel uygulamaları sergilemeyi amaçlıyor.
Joris Laarman Lab tarafından tasarlanan köprü, çeşitli teknik ekiplerle işbirliği yapıyor ve TU Delft araştırmalarıyla projeye katkı sağlıyor. Amsterdam, ortak köprü yapım projesinin uygulanacağı ilk yer olacak. 2015 yılında başlayan proje sürecinin 2019’da tamamlanması bekleniyor.
“MX3D Bridge” projesinin zaman çizelgesi
Geniş kapsamlı bir öğrenme süreci olan köprü projesi 2015 yılında resmi olarak başladı. Uygulama alanı olan Oudezijds Achterburgwal kanalı çevresinde üç boyutlu tarama çalışması yapıldı.
Katmanlar halinde biriken ve katılaşan metal, yerçekimine karşı gelen bir köprü olarak gözükecek. Amsterdam’ın eski kanallarından biri üzerinde inşa edilecek köprü, geleceğin teknolojisi ile şehrin geçmişinin birbirine bağlanmasını temsil ediyor.
Köprünün tasarım konseptinin odağında “Bone” mobilya koleksiyonu için Joris Laarman Lab tarafından uygulanan topolojik optimizasyon tekniği yer alıyor.
Yazılım, belirlenen görev için en verimli formu oluştururken, gerekli malzeme miktarını en aza indirecek şekilde programlanıyor. Köprü tasarımının hesaplamaları Heijmans tarafından yapılıyor. Tasarımda Autodesk’in Dreamcatcher programı kullanılıyor.
Üç boyutlu taramalarda köprünün başlarının birbirine tamamen paralel olmadığı görüldükten sonra, köprünün plan üzerinde asimetrik olmasına karar veriliyor. Hareketli biçim, teknolojinin geleneksel formların dışına çıkabildiğini gösteriyor.
Köprü tasarım süreci tamamen parametrik olduğu için tasarım karar değişikliklerine kendiliğinden uyum sağlıyor.
18 aylık süreçte tasarım ve mühendislik hesapları izinlere ve güvenlik önemlerine göre revize ediliyor. Programlama, bağış toplama ve deneme baskısı yapılmasının ardından köprünün gerçek baskısına başlanıyor.
Daha sonra bir araya getirilmek üzere, yaklaşık birer metre uzunluğundaki parçaların baskısı yapılıyor. Köprünün üçte birinin 3B baskısı tamamlanıyor. Köprü üzerine yerleştirilen robot, baskıya buradan devam ediyor.
Köprü Dutch Design Award 2018’de tasarım araştırması dalında ödül aldı. Jürinin projeyle ilgili notu şöyle: “Laarman ve MX3D tarafından geliştirilen form ve malzeme özgürlüğü, hayal edilmesi güç senaryoların ipuçlarını veriyor.”
2019 yılında kanal üzerine yerleştirilmesi planlanan MX3D Bridge, 2018’in Ekim ayında Eindhoven’daki Dutch Design Week (DDW) etkinliğinde tanıtılmıştı.