ZAV Architects tarafından Dr. Beski Bilim Vakfı için tasarlanan bina, İran'ın Türkmenistan ile kuzeydoğu sınırına yakın bir şehir olan Gonbad-e Kavus'ta bulunuyor.
ZAV Architects, “Şehrin, mevcut ve gelecekteki kentsel yaşamının gelişimini desteklemek için çok yönlü kamusal ve kültürel alanlara ihtiyacı var,” diyor. Dr. Beski Bilim Vakfı, bu ihtiyacı karşılamak için çeşitli işlevleri destekleyen uyarlanabilir alanlar sunuyor.
Vakfın orijinal amacı, Gonbad-e Kavus’un bilimsel profilini öğrenciler ve araştırmacılar için atölyeler, laboratuvarlar ve küçük bir konferans salonu sağlayarak geliştirmek olmuş. Mimarlık ofisi, odak noktasını yerel topluluğu güçlendirmeye kaydırarak “daha disiplinlerarası ve kültürel olarak canlı bir yaklaşım” gerektiğine karar vermiş.
Dr. Beski Bilim Vakfı, eğitim atölyeleri, profesyonel toplantılar, konferanslar, sergiler ve ortak çalışma alanları gibi çeşitli faaliyetlerin ihtiyaçlarını asgari düzeyde değişikliklerle karşılayacak şekilde tasarlanmış, açık planlı katlarla çok yönlü bir bina. Binanın esnek yapısı, kullanıcı topluluğu için güncelliğini korumasını sağlıyor.
ZAV Architects, bu esnekliğe “‘büyükannenin’ döngüsel ekonomisi” yaklaşımı diyor ve şöyle açıklıyor: “Bu model, basit, mevcut kaynakları değerli alanlara dönüştürerek yerel sosyal ekonomiyi geliştiriyor.” Büyükanne yaklaşımı, pratikliğe ve kaynak verimliliğine çok önem veren, bunları estetik açıdan hoş bir şekilde gören bir yaklaşımı içeriyor.
ZAV, “Gonbad’daki binalar genellikle beton strüktür, kil blok dolgusu ve genellikle kaba çimento kaplamalı bitmemiş yan cephelere sahip. Bu bina, şehrin cephelerini kasıtlı olarak yansıtarak bitmemiş kaynakların bile alışılmadık tasarımlara ilham verebileceğini gösteriyor,” diyor.
Beton strüktür ve ısıtılmış bir kapta kürlenen hafif prekast beton bloklar, yapısal desteğin yanı sıra binanın genel ağırlığını azaltıyor. ZAV, “Proje ‘dürüst tektonik’ ve ‘kusurlu estetik’ benimsiyor. Bu, iç kaplamaları ortadan kaldırarak kaynakların daha az tüketilmesini, minimum atık, daha hafif bir bina yapısını ve daha düşük inşaat maliyetlerini sağlıyor,” diyor.
Alçıpan levhalar ve çelik profiller gibi diğer malzemeler bina ömrü boyunca çıkarılabilir, değiştirilebilir ve yeniden kullanılabilir şekilde kullanılmış. Yenilenebilir enerji, çatıdaki fotovoltaik paneller tarafından üretilir ve bina doğal havalandırmadan yararlanıyor.
Yapı, üçgen bir arsa üzerine, basamaklı bir biçimde inşa edilmiş. Binanın hacmi kademeli olarak beş kattan iki kata düşüyor.
Zemin kattaki avlu, yarı açık kapalı bir alan aracılığıyla sokağa bağlanıyor, binanın terasları yeşil alan miktarını artırarak binayı şehre farklı katlarda açıyor.