TAV Havalimanları CEO'su Sani Şener, kömür madenlerinin olduğu Ağaçlı Köyü tarafında yapılması düşünülen 3. havalimanının 10 milyar dolara malolacağını söyledi.
3. havalimanının işletme ve yapımının ehil ellerde olması gerektiğini, aksi halde projenin murdar edilebileceğini belirten TAV Havalimanları CEO’su Sani Şener,, “İhaleyi alamazsak kötü olur” dedi.
Şener, “Üçüncü havalimanı ihalesini biz 2017 yılı gibi başlayıp 2021 gibi tamamlanacağını düşünüyorduk. Ancak sanırım Atatürk Havalimanı’ndaki sorunlar bu planın erkene alınmasına neden oldu. Bu yıl ihaleye çıkılacağı açıklandı. Şartname açıklanmasa da bana göre havalimanı üç yılda biter” diye konuştu.
3 YILDA TAMAMLANIR
Şener’e göre 3 yılda tamamlanmasının “olmazsa olmaz” koşulları şunlar: “Öncelikle bilen birisi almalı. Bunu gerçekleştirebilecek grup, gerekli finansmanı bulabilmeli. İnşaat ve havalimanı işletmeciliği bilgi birikimi gerektiriyor. Kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor ve bu işin şakası yok. Ayrıca, havalimanının maliyetinin 10 milyar dolar düzeyinde olacağı tahmin ediliyor. Bu da ciddi bir finansmanın ki sadece borç piyasalarından bu parayı bulamazsınız. Proje kredisi olacağı için burada kreditörler deneyim arar.”
İHALEYE TEK GİRECEK
Şener’e göre, Ulaştırma Bakanlığı’nın açıklamalarında tarif edilen yer Ağaçlı’yı işaret ediyor ve o bölgede kömür madenlerinin olduğu için, 10 milyar doların önemli bir kısmının da bölgenin toprak hareketine yani hafriyata gidecek.
Şener, “TAV’ın yüzde 38’inin Fransız Aeroport de Paris’e satılırken İstanbul’a 3. havalimanı ihalesi düşüncesi yoktu. Bizimkisi üçüncü ülkelerdeki benzer ihalelere hazırlıktı. Bu nedenle 3. havalimanı ihalesine tek gireceğiz” dedi. Genel olarak bu tür projelerde işin finansmanın yüzde 30’luk kısmının özsermaye olması gerektiğine dikkat çeken Şener, kendilerinin de Fransızların da parasının hazır olduğunu söyledi.
Bu arada ihaleye, Alman Fraport (Antalya Havalimanını IC Holding ile birlikte işletiyor), Malezyalı GMR (Sabiha Gökçen’i Limak ile işletiyor), Singapurlu Changi, İngiliz BAA (Heatrow’u işletiyor) şirketlerin de ilgi göstermesi ve yanlarına bir Türk alabileceği bekleniyor.
ATATÜRK HAVALİMANI’NDA 1123 UÇAKLA REKOR KIRILDI
Geçtiğimiz aylarda İstanbul Atatürk Havalimanı’nda (AHL) rötarlar yaşanmıştı. Rötarların hatırlatılması üzerine Şener, hava kabulleri değişince, iniş kalkış yapan uçak sayısını ciddi biçimde azaltan (rötarların da önemli nedeni) lodosun etkisinin azaltıldığını ve rötarların çok fazla yaşanmadığını kaydetti. Uçakların rüzgarı karşıdan alıp inmesinin havacılıkta ana kural olduğunu hatırlatan Şener şunları söyledi:
“Karşıdan rüzgar alma lodos estiğinde kesişen pistler nedeniyle AHL’de ciddi sorun çıkarıyordu. Lodoslu havada bir uçak iniş sırasında pisti pas geçtiğinde diğer pistten kalkan uçakla havada çarpışma riski nedeniyle bekliyordu. Ancak şimdi iniş-kalkış yönleri değiştirildi ve iniş sırasında oluşan kuyruk türbülansı limitleri azaltıldı. Eskiden 5 dakikada bir inen uçaklar şimdi 2 dakika arayla inebiliyor. Bu da altın saatlerde daha fazla uçak inmesini sağlıyor.” Şener, geçen haftalarda AHL’ye 1.123 uçak iniş-kalkış yaparak rekor kırıldığını söyledi.