İstanbul’da 3. havalimanı inşaatı sahasında kalan 70 gölün suyu ÇED raporu doğrultusunda kanal açılarak Karadeniz’e boşaltılıyor.
Uzmanlar, kuraklık nedeniyle su sorunu yaşayan İstanbul’da bu göllerdeki suyun analizleri yapıldıktan sonra yeniden kullanılabileceğini belirtiyor. Ancak İSKİ yetkilileri bölgedeki suların içme suyu olarak kullanılmasının uygun olmadığını savunuyor.
İstanbul’da Karadeniz sahilinde Arnavutköy ilçesinde inşa edilen havalimanının temeli 7 Haziran’da atılacak. İnşaat çalışmaları kapsamında Akpınar merası ile İmrahor arasında kalan bir gölün suyu iş makineleriyle kanal açılarak Karadeniz’e akıtılmaya başlandı. İş makineleriyle açılan kanaldan göl suyunun denize akıtılması köylülerin tepkisini çekti. Köylüler, meranın etrafındaki hayvanların da göldeki balıkların da boşaltma işlemi nedeniyle zarar gördüğünü söylediler. Uzmanlar ise bölgede tahliye edilen suların yeniden kullanılabileceğini düşünüyor. Gelişim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hidrojeoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Özler, bölgede kömür ve taşocakları nedeniyle oluşan boşlukların zamanla yağmur suları ile dolarak göl haline geldiğini belirtti. Göllerdeki suyun bu haliyle ekonomik değerden uzak olduğunu ancak analizi yapılıp temiz olan göl sularının terfi istasyonları ile Terkos Gölü’ne taşınabileceğini anlatan Özler, “Bu haliyle sadece Karadeniz’e deşarj edilebilir. Bu göllerin suları ancak Terkos Gölü’ne aktarılabilirse bir anlam ifade edebilir” dedi. Suyun kalitesinin analiz edilmesi gerektiğini dile getiren Özler, bölgedeki büyük göllerin İstanbul’un ihtiyacının yüzde 5’ini karşılayabileceğini ifade etti. İSKİ ise bu göletlerdeki su kalitesinin düşük olduğunu, bu suların yenilenme imkânı bulunmadığını kaydetti. Yetkililer suyun Terkos Gölü’ne aktarılmasının fizibil olmadığını belirterek “Suyu göletlerden en az 80 metre terfi edecek istasyonlara ihtiyaç vardır. Toplam su miktarı yaklaşık 15 milyon m3 hesap edilmiş bu suyun ancak 8 milyon m3’ünün kullanabileceği görülmüştür” dediler.
Kuzey Ormanları Savunması da 3. havalimanının temel atma töreninin yapılacağı 7 Haziran Cumartesi günü protesto edilecek. Taksim Tünel’de toplanan çevreciler, “ölüm, talan, yalan ve yıkım lobisine” karşı doğayı, yaşamı, insanı ve hakikati savunmak için yürüyüş yapacak.