Uluslararası Mimarlık Kongresi, 25-29 Eylül tarihleri arasında Tokyo'da gerçekleşecek.
Uluslararası Mimarlar Birliği’nin (UIA) 1948 yılından bu yana, 23 ülkede, yaklaşık 10.000 katılımcı ile her 3 yılda bir düzenlediği Uluslararası Mimarlık Kongresi, 2005 İstanbul ve 2008 Torino’nun ardından bu yıl 25-29 Eylül tarihleri arasında Tokyo’da gerçekleşecek.
Kongreler dünyanın her yerinden mimarları ve farklı disiplinleri bir araya getirirek, yaratıcı çalışma ortamlarının oluşturulması, bilginin paylaşılması ve mimarlararasında dünya ölçeğinde gelişen bir iletişim ağının oluşturulması hedefliyor. Kongreler ayrıca mimarlık, planlama ve kentsel tasarım alanları dışında farklı disiplinleri de bir araya gelerek, güncel konuların farklı boyutlarıyla ele alınması açısından katılım ve bakış açısı ölçeğiyle büyük önem taşıyor. Katılımın uluslararası olması ve her 3 yılda bir düzenleyen ülkenin değişmesi ile sadece oraya ait sorunların tartışıldığı bir etkinlik değil, küresel bir gündemin oluşturulmasına katkı yapan önemli bir bilimsel toplantı niteliği kazanıyor.
Kongrelere, her 3 yıl değişen gündeme göre tematik bir çağrı belirleniyor. Bu yılın teması ise oldukça kapsamlı bir başlıkla tanımlanmış. “Design 2050”. Başlık üç farklı alt başlıkla çağrıya açılmış. “Çevre”, “Kültürel Değişim” ve “Yaşam”. Kongrenin geleceğe bu vurgusunun, tasarımda bütüncül meslek politikalarının, yeni stratejiler ile geliştirilmesine, tasarımcının bu hızlı değişen dünyada, özgür düşünebilme ve yaratabilme ortamının korunmasına olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla, bu kongrenin tüm meslek camiasına karşı bir söylemi olacağı kesin.
Alt başlıklar “Çevre”, “Kültürel Değişim” ve “Yaşam”ın geneline baktığımızda ise jürinin birbirinden bağlantısız temalar seçmek istemediğine, soyut, birbirinde yalıtılmış, çağrılarda bulunmayacaklarına dikkat çekmek gerekiyor. Genel olarak değişim, dolayısıyla dönüşüm temalarının tartışılması beklenen kongrede bütünselliğin ve bu süreçte birleştircilerin ne olacağı konularının gündeme geleceği belirtiliyor.
Kongrelerin göze çarpan bir diğer özelliği ise, kongre mekanlarının kentin, yaşayan mekanların içerisinde olan, kültüren yaşamı yansıtan alanlarda yapılması. Dolayısıyla Tokyo Uluslararası Forumu’nda yapılacak olan 24. Mimarlık Kongresi bu anlamda da öne çıkacak. Özgün mimari niteliği, kent içindeki konumu ve çok amaçlı kullanım olanaklarıyla binayı yaşamak mimarlar açısından ilginç bir deneyim olacak. Yan etkinlikler için seçilen binalar da kent içi ulaşılabilirlik açısından doğru seçilmiş mekânlar. Bilimsel oturumların, farklı disiplinlerden ana konuşmacıların ve akademik sunuşların yanı sıra kent içindeki çok sayıda sergiler de programda ağırlık kazanıyor. Özellikle kongre programına alınan dünyanın farklı ülkelerinin mimarlık okullarının katılacakları temalı sergiler, iletişim fırsatı olarak önemli platformlar olacak. Bunlar, her kongrede olduğu gibi, “Dizayn 2050” başlıklı öğrenci yarışmasıyla ve öğrenci buluşması/forumuyla da desteklenecek.
Kongre’ye bu yıl Japonya Mimarlar Enstitüsü’nün (JIA) Eski Başkanı Yoshiaki Ogura, Kongre Danışma Kurulu’na ise Japon mimar Fumihiko Maki başkanlık ediyor. Kongre programında yer alan konuşmacılar ise, Fumihiko Maki, David Adjaye, Christoph Ingenhoven, Christo, Vlodimir Slapeto, Kazuyo Sejima, Ryue Nishizawa, Kengo Kuma, Jigmi Yoezer ve Tadao Ando. Tadao Ando ayrıca 2005 yılında UIA Altın Madalyası’na layık görülmüştü. 1993 yılında ise Fumihiko Maki aynı ödülün sahibi olmuştu.
Kongre ile ilgili detaylı bilgiye resmi internet sitesi http://www.uia2011tokyo.com adresinden ulaşabilirsiniz.