Bursa’nın yeni Ulaşım Master Planı hedeflerinde araçsız kent merkezi oluşturmak için bisiklet öneriliyor. Bu amaçla 2030’a kadar 250 kilometre bisiklet yolu ve toplam 4 bin 200 bisikletlik 7 otopark yapılması isteniyor…
Yıllar önce… 1994 yerel seçimlerine gidilen süreçte, dönemin Anavatan Partisi Osmangazi İlçe Başkanı olan Bener Özcan bir gün basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya da…
“Bursa’nın en önemli sorunu yolsuzluk” diye başladığında yolsuzluk iddiası gündeme getireceği zannıyla tüm gazetecilerin ilgisi artı.
Ama…
Özcan kendine has esprili üslubuyla şunu söyled:
“Bursa tarihi dokuya sahip eski bir kent. O nedenle kent merkezinde yeni yol açacak alan yok.”
Gerçekten de…
Tarih kenti olmasından kaynaklanan yerleşim anlayışı Bursa’da uygun yollar açılmasını engelleyen nedenlerden biri. Zaten son dönemlerde yerel yönetimler de büyüyen nüfusu ve artan araç saysısı nedeniyle ulaşımda tıkanan Bursa için çareler arıyorlar.
Bir yandan yeni yollar açabilmek için planlar yapılıyor, bir yandan ulaşımı akıcı hale getirebilmek için kavşaklar düzenleniyor.
Bir yandan da…
Toplu ulaşımı geliştirmek adına raylı sistem projeleri geliştiriliyor.
Fakat…
Ulaşımla ilgili yapılan her planlamada, üretilen her projede “Bu işler böyle olmaz, Ulaşım Master Planı olmalı, bu planın önerilerine göre projeler yapılmalı”eleştirileri geliyor.
Aslında…
Bursa’nın Erdem Saker döneminde yapılmış bir ulaşm planı var. Ama kentin geişimindeki hız ve ulaşım tercihlerindeki değişimler nedeniyle bu planın yenilenmesigerekti.
Nitekim…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe yeni bir Ulaşım Master Planı için harekete geçip, bu konuda dünyanın kabul ettiği uzmanlardan olan Dr. Brannerfirmasına sipariş verdi.
İşte…
O çalışma tamamlandı ve ortaya 11 ciltten oluşan ulaşım planı çıktı. Planla iligili ilk bilgilere de rayhaber.com internet sitesinde rastladık.
Gördük ki…
Dr. Branner hazırladığı planda Bursa kent merkezi için araç değil, bisiklet öneriyor.
Hatta…
Belli bir plan çerçevesinde, 2030 yılına kadar kent merkezine 250 kilometre bisiklet yolu öneriyor.
Bunun da aşamaları var.
Örneğin…
Plan, 2014 yılına kadar 82 kilometre, 2015-2020 yılları arası 166 kilometre, 2021-2030 yılları arası da 2 kilometre olmak üzere toplam 250 kilometre bisiklet yolu yapılamasını öngörüyor.
Yine…
Bu yolların nerelere yapılması gerektiği de kent planı üstünde gösteriliyor.
Ayrıca…
Bursaray ve tramvay istasyonlarına da bisiklet park yerleri yapılmasını zorunlu kılıyor. Toplamda ise 100 araç ve 4 bin 200 bisikletlik 7 otopark yapılması isteniyor.
Özellikle…
Uludağ Üniversitesi İstasyonu için 300 bisikletlik park yeri vurgulanıyor.
Gerçi…
Bursa’nın coğrafi konumu bisikletin kent genelinde yaygın kullanımı için çok da uygun değil, ama şimdilerde yavaşlatılmış şehir olarak da adlandırılan arabasız kent merkezi için önemli bir hedef geliyor.