UNESCO’nun Paris merkezinde Göbeklitepe konferansı düzenlendi. 50’den fazla ülkenin temsilcisinin katıldığı konferansta dinler tarihini 12 bin yıl geriye götüren Şanlıurfa’daki arkeolojik alana ilginin artması için çalışılacağı kararı alındı.
Merkezi İstanbul’da bulunan Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği (TURKEY-ONE), UNESCO’nun Fransa’daki genel merkezinde ‘Göbeklitepe Neolitik Yerleşim Alanı; Dinin Doğuşu ve Medeniyetin Yükselişi’ temalı konferansa ev sahipliği yaptı. Paris’te düzenlenen konferansta konuşan ONE Derneği kurucusu ve Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, sosyal sorumluluk projeleriyle uluslararası platformlarda Türkiye’nin görünürlük ve itibarının artmasına katkıda bulunacaklarını, Şanlıurfa’da bulunan Göbeklitepe neolitik alanının bu yeni açılımda bir ilk olacağını vurguladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun da Göbeklitepe’nin dünyanın en eski neolitik yerleşim alanı olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını hatırlattı. UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, dünyada terörizm ve şiddet sarmalının tırmandığı durumlarda insanlığın kötülüğe karşı sesini yükseltmesi, UNESCO’yu güçlendirerek eğitim bilim ve kültür yoluyla barışa daha fazla katkıda bulunması gerektiğini söyledi.
Konferanstan sonra Paris Büyükelçisi Hakkı Akil tarafından düzenlenen resepsiyona Almanya Kültür Bakanı Prof. Maria Böhmer de katıldı. Böhmer, Unesco’nun bu yıl 28 Haziran-8 Temmuz arasında Bonn’da yapılacak
39’uncu yıllık toplantısına başkanlık edecek.