UNESCO Dünya Mirası Komitesi, Paris'teki 35. Toplantısında İstanbul'un projelerini ve miras alan yönetimini onayladı.
Haliç Metro Geçiş Köprüsü hakkında da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yaptığı bazı değişikliklerin Genel Kurula sunulmasının ardından yapılabilir kararı çıktı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, UNESCO’nun geçen yılki genel kurul toplantısındaki talebi üzerine bağımsız yabancı (Alman ve İtalyan Üniversiteleri) bilim adamlarından oluşan iki ayrı ekip kurmuştu. Ekip, Haliç Metro Köprüsü Projesi’ni köprü mühendisliği, sismoloji, peyzaj mimarisi ve sanat tarihi, kültürel miras alanlarına etkisi açılarından ayrıntılı inceleme yapmış ve bu raporlar daha önce UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne sunulmuştu.
Bağımsız değerlendirme raporlarında tavsiye edilen unsurlar ( pilotların boyunun kısaltılması, halatların ve sütunların inceltilmesi, istasyon örtüsünün kütlesinin azaltılması, köprünün renginin değiştirilmesi, çevre düzenlemesinin iyileştirilmesi ) yapılmak suretiyle bunun mirasa olabilecek olumsuz etkisinin asgariye indirilebileceği ifade edildi. Bu hususlar, UNESCO Dünya Miras Komitesi Genel Kurulu’nca da uygun bulundu.
Renk, ton, ışıklandırma ve çevreyle uyum konularında da değişiklikler planlanıyor. Köprünün inşası süresince de yabancı uzmanlardan danışmanlık hizmeti alınarak köprünün çevre ile uyumlu şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacak.
UNESCO’nun Dünya Mirası Komitesi 35. Toplantısında ayrıca, İstanbul “Tehlike altında miras listesisine alınması” yıllardan sonra ilk kez gündemden çıkarıldı.
İstanbul Metrosu’nun en önemli geçiş noktası olan Haliç Metro Köprüsü tamamlandığında, Hacıosman’dan Atatürk Havaalanına, Atatürk Olimpiyat Stadına gitmek dakikalar içinde mümkün olacak.