UNESCO tarafından dünyada korunması gerekli 22 doğal ve kültürel miras listesinde Türkiye'de bulunan tek merkez konumundaki Kapadokya bölgesindeki kaya kiliselerin korunması amacıyla 1.2 milyon Dolarlık eylem planına imza atıldı.
Japonya’daki Dünya Mirasını Koruma Fonu’nun finansmanı ile 3 yıl süre ile devam edecek olan proje önümüzdeki günlerde başlatılacak.
UNESCO Türkiye Daimi Temsilcisi ve Büyükelçi Gürcan Balık ve UNESCO Dünya Mirası Merkezi Müdürü Kishore Rao , Dünya Miras alanı Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Kaya Alanları’nı korumak amacıyla 1.2 milyon Dolarlık bir eylem planına imza attı.
Üç yıl sürecek olan ‘Kapadokya Oyma Kaya Kiliselerinin Emniyet Altına Alınması: Kaya Yapılar ve Duvar Çizimlerinin Korunması’ adlı uluslararası işbirliği projesi, Japonya’nın Dünya Mirasını Koruma Fonu tarafından finanse ediliyor. Proje Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da yakın işbirliği ile gerçekleştirilecek.
1985 yılında Dünya Kültür ve Doğa Mirası Listesi’nde tanımlanan ve taşıdığı üstün evrensel değerin tehdit altında olduğu, bir an önce korunma önlemleri alınarak muhafaza edilmesi gereken 22 kaya oyma kilise çiziminin de belirlendiği çalışmaların gerekli onayların verilmesi halinde önümüzdeki günlerde başlatılması planlanıyor.
Eylem Planı, söz konusu varlığı koruma amacı içeren bir dizi etkinlik içeriyor. Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinin Kızıl Çukur Vadisi’nde bulunan Bizans dönemi Üzümlü Kilisesi’nin korunması ve bir pilot proje olarak değerlendirilmesi projede öncelikli olarak yer alıyor.
Proje süresince; araştırma ve kapasite oluşturması; bilgi yönetimi; uluslararası seminer ve yayımlar; varlığın yönetim planı hakkında bir çalıştay ve ön çalışma için bir danışmanlık öngörülüyor.