Proje, Almanya Coburg Uygulamalı Bilimler ve Sanatlar Üniversitesi'nde Prof. Dr. Rainer Hirth'in rehberliğinde sürdürülebilir tasarım ve yapı dersini alan yüksek lisans öğrencileri tarafından "Sürdürülebilir yapı nasıl inşa edilir?" sorusuna cevap olarak tasarlanmış.
Ekip, “alternatif” bir araştırma binası inşa etme ve beş yıllık bir süre boyunca bir veya iki kişiyle yapının gerçek performansını izleme fikriyle yola çıkmış. Hedef, beşikten beşiğe tasarım* ilkesine dayanan, karbon nötr, yalnızca güneş enerjisiyle çalışan ve sadece yeniden kullanılan ve yenilenebilir malzemelerden yapılmış deneysel bir bina inşa etmek olmuş.
Proje bir kentsel planlama analizi ile başlamış ve çok geçmeden küçük evlerin hiçbir koşulda varoşlarda yeni arazi kaplamadan sadece şehir içinde kalan parsellerde, binaların veya otoparkların üzerinde inşa edilmesinin anlamlı olduğu anlaşılmış.
Daha sonra “Küçük ev nedir? Kabul edilebilir bir konfor düzeyinde yaşamak için neye ihtiyacımız var?” sorusuna çözüm aranmış. Bu doğrultuda hafif, açık ve mimari açıdan sofistike bir binada iki kişilik bir yatak, bir gardırop, bir dizüstü bilgisayar çalışma alanı, bir mikro banyo ve optimize edilmiş küçük bir mutfak ile dinlenmek için bir kanepe ve en az dört misafir ağırlamak için “akıllı” ve esnek mobilyalardan oluşan 19 m² kullanım alanına sahip iki katlı araştırma binası hayata geçirilmiş.
Beşikten beşiğe tasarım ilkesini izleyerek sürdürülebilir, ucuz, inşası ve sökülmesi kolay malzemelerden tasarlanan Circular Tiny House CTH*1 tamamen CO2 yayan yapı malzemelerinden / beton kireç sıva vb. mineral bağlayıcılardan kaçınılarak tamamlanmış. Yapının inşaatında yalnızca saman, kereste ve kil gibi yenilenebilir malzemelerden yararlanılmış. Bina, beş yıllık izleme periyodundan sonra akülü tornavida ile tamamen sökülebilecek şekilde hayata geçirilirken; kereste, pencere, kapı vb. gibi elemanlarının da yapı sektörüne geri dönmesi hesaplanmış.
Coburg Uygulamalı Bilimler ve Sanatlar Üniversitesi’nin kampüsü içerisinde çatıya entegre fotovoltaik modüller ve büyük bir batarya ile 10,5 ay boyunca tam otonom olacak şekilde inşa edilen binanın, 15 Mart – 1 Aralık tarihleri arasında dönemsel kullanım süresi ile Tasarım Fakültesi’nin misafirhanesi olarak hizmet vermesi öngörülmüş.
Araştırma yapısının beş yıllık bir süre boyunca bilimsel olarak izlenmesi planlanıyor.
* Cradle-to-cradle design: Beşikten beşiğe tasarım, insan endüstrisini doğanın süreçleri üzerine modelleyen ürünlerin ve sistemlerin tasarımına, materyallerin sağlıklı, güvenli metabolizmalar içinde dolaşan besin maddeleri olarak görüldüğü biyomimetik bir yaklaşımdır.