Üstünde Sera Bulunan Ev

Üstünde Sera Bulunan Ev

Moke Architecten'in tasarladığı, peyzaj düzenlemesini LA4Sale'nin yaptığı Hollanda Mudien’deki bir evin üstünde ahşap pergolayla çevrelenmiş bir sera bulunuyor.

Fotoğraflar: Thijs Wolzak

Wooden House, Hollanda’nın liman kentlerinden biri olan Mudien’de bulunan IJmeer kanalının kıyısındaki yeni bir yerleşim bölgesinde konumlanıyor.

İşverenler bölgenin manzarasına hakim ancak mahremiyetlerini ihlal etmeyecek bir tasarım istemişler. Moke Architekten ve LA4Sale de bu doğrultuda evi iki hacime bölüp her iki hacime de küçük teraslar eklemiş.

“Ön ve arka ev, birbirinden ayrılmış köşelerden pergolarla bağlanmış iki kare hacimden oluşuyor. Ev kanalın muhteşem manzarasından faydalanırken aynı zamanda kullanıcının mahremiyetine de son derece önem veriyor.” 

Wooden House’ın güneye bakan kısmı zeminde çalışma alanı ve üst katta yatak odası içeren kullanıcının mahremiyetinin gözetildiği hacim, eğimli yeşil bir çatı ile tamamlanmış.

Evin kuzeye bakan tarafında, zemin katında bulunan mutfak ve üst katında bulunan oturma alanının üstünde, fotovoltaik panellerle donatılmış bir sera yapısıyla kısmi korunaklı bir teras konumlanmış.

Hem iç hem de dış mekânda, pergolalarda ışığı ve görünüşü filtreleyen ahşap çıtaların açılıp kapatılabilmesiyle mahremiyet seviyesinin kullanıcı tarafından tercih edilmesi hedeflenmiş.

Zemin katta cam kapılar dışardaki terasa açılırken üst kattaki büyük pencereler ahşap panjurlarla korunaklı kılınmış.

Kalıp izleriyle beton duvarlar, ızgara formunda ahşap çerçeveyle kısmen çevrelenmiş. İç mekan duvarları açık renk kontrplak panellerle tamamlanmış.

“Lamine karaçam kirişler, Frake ağacından dış cephe kaplaması, kavak ağacından iç cephe uygulaması ve Douglas köknar zeminler ile hoş ve doğal bir ortam sağlanıyor. Evin çekirdeğinin merkezinde bulunan beton duvarlar da doğal görüntüye katkı sağlıyor ve yatayda ahşap kalıbın beton üzerinde bıraktığı desen, üst kattaki sera merdiveninden yansıyan ışıkla bütünleşiyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın