Uzundere Cemevi Sosyokültürel Merkez Ulusal Mimari Proje Yarışması Kolokyumu ve Ödül Töreni

Karabağlar Belediyesi tarafından ulusal çapta düzenlenen ve rekor olarak nitelendirilebilecek oranda katılımın gerçekleştiği “Cemevi Sosyokültürel Merkez Ulusal Mimari Proje Yarışması", ödül töreni ve kolokyum ile sona erdi.

Karabağlar Belediyesi, İzmir’in 3. Büyük Kent Meydanı proje yarışmasının ardından, bu kez de Uzundere’de yapılması planlanan “Cemevi Sosyokültürel Merkez Ulusal Mimari Proje Yarışması” düzenledi. Yoğun ilginin gösterildiği ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden ekiplerin 135 proje ile başvurduğu yarışmada, jürinin titiz değerlendirmesi sonucu kazananlar belli oldu.

Karabağlar Belediyesi Muzaffer İzgü Konferans Salonunda ödül töreni ve kolokyum düzenlendi. Törene jüri üyeleri, siyasi parti ilçe başkanları ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar, meclis üyeleri ile çok sayıda Karabağlarlı vatandaş katıldı. Bu yarışmanın, Karabağlar Belediyesi’nin ulusal düzeyde gerçekleştirdiği 2. proje yarışması olduğunu belirten Başkan Muhittin Selvitopu, “Toplam katılımcı sayısının 135 olması sevindirici. Amacımız böyle bir merkez oluştururken bu alandaki gelenek, görenek ve inanca uygun bir merkezin doğru bir şekilde projelendirilip halka sunulmasını sağlamaktır. Tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz. Ortaya çok güzel projeler çıktı” diye konuştu.

“KATILIMCI ANLAYIŞLA KENTİMİZİ GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Karabağlar’da yerleşik alanın 2 bin 900 hektar olduğunu ve bunun yüzde 60’a yakınının düzensiz kent dokusu olduğunu hatırlatan Selvitopu, “İlçeyi bu haliyle bırakmamız söz konusu olamaz. Bir yandan kentin geleceğini geliştirecek, yön verecek planlamalar yapıyoruz. Diğer yandan da meydan projesi, kültür merkezleri projeleri, pazar yerleri ve gençlik merkezi projelerini yaptığımız planlara birbirine entegre etmeye uğraşıyoruz. Amacımız, Karabağlar’da düzenli, insanların sosyal ihtiyaçlarına cevap verebilen, günlük yaşamlarını rahatlatan kent dokusu yaratmak. Hedefimiz Karabağlar’da yeni bir anlayışı ortaya koyarak, düzgün hak ve hukuku koruyan imar uygulamaları ile kentleşmeyi ortaya koymaktır. Bundan sonraki süreçte de bu tür projelere hep ulusal düzeyde yarışmaya çıkarmayı hedefliyoruz. Halkı ve toplumsal çıkarları öne alan, bireysel çıkarları ise geriye iten bir anlayışla projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz. Türkiye’nin buna çok ihtiyacı var. Katılımcı bir anlayışla kentimizi geliştirmeye ve modernleştirmeye devam edeceğiz” dedi.

“ÖNEMLİ İSİMLER GÖREV ALDI”

İçerisinde ibadethanenin dışında aşevi, kütüphane, çok amaçlı salon, eğitim atölyeleri, kafe ve sosyal mekanların bulunacağı proje yarışmasının jüri başkanlığını Mimar Doç.Dr. Deniz Dokgöz yaptı. Asli jüri üyeleri Mimar Prof.Dr. Hikmet Sivri Gökmen, Mimar Mehmet Kütükçüoğlu, İnşaat Mühendisi Muzaffer Tunçağ ve Mimar Öğretim Görevlisi Can Gündüz, danışman jüri üyeleri Sosyolog Prof.Dr.Özkan Yıldız, Mimar Dr. Dürrin Süer, Dr. Gani Pekşen, Halk Bilimci Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ersal, Mimar ve Karabağlar Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Hepşengünler, yedek jüri üyeleri Mimar Yelda Tuna ve İnşaat Mühendisi Deniz Alkan ve raportörlüğü ise Nil Yaprak, Seda İlhan ve Yasemin Musal dan oluştu.

KAZANANLAR ÖDÜLLERİNİ ALDI

Yapılan değerlendirme sonunda 1.lik ödülünü Mimar Sinan Üniversitesi’nden Mustafa Barış Yegena ile Trakya Üniversitesi’nden Özge Özkul’un yaptığı proje kazandı. Başkan Muhittin Selvitopu birincilere ödüllerini vererek tebrik etti. Yarışmada 2.liği Bahçeşehir Üniversitesi’nden Mehmet Metin Polat ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Bilge Altuğ kazanırken, 3.lüğü ise Yıldız Teknik Üniversitesi’nden İbrahim Eyüp, Hakan Deniz Özdemir ve Olcay Ovalı Eyüp elde etti. Yarışmada 1’inci 70 bin TL, 2’nci 50 bin TL, 3’üncü ise 30 bin TL para ödülü kazanırken, mansiyon alan 5 proje ekibine de 15’er bin TL para ödülü verildi.

KOLOKYUM DÜZENLENDİ

Yarışmanın ödül töreninin ardından düzenlenen kolokyuma Doç.Dr. Ferhat Hacıalibeyoğlu, Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ersal, Doç.Dr. Mehmet Dokgöz, İnşaat Mühendisi Muzaffer Tunçağ, Öğretim Görevlisi Can Gündüz ve Prof.Dr. Hikmet Sivri Gökmen katıldı. Kolokyumda jüri üyeleri, eserlere ilişkin değerlendirme yaparken göz önünde bulundurdukları kriterlere dair açıklamalarda bulundu.

Etiketler

Bir yanıt yazın