Vahşi Ren Geyiklerini İzlemek İçin Küçük Kulübe

Norveç, Hovdenuten'de Aksent Arkitekter tarafından tasarlanan kulübe, belediye ile SVR (Setesdal Vesthei, Ryfylkeheiane ve Frafjordheiane koruma alanları) arasında işbirliğinin sonucu ortaya çıkmış.

Projede, dik arazileri teraslamak için kullanılan, genellikle tepelik alanlarda bulunan istinat duvarlarından ilham alınmış.

Arazideki merdivenler, ziyaretçilerin Hovdenuten’in zirvesine olan akışını yönlendirmeye yardımcı oluyor. Buradan, vahşi ren geyikleri için önemli bir kış otlak alanı olan Hovden’in koruma alanını görmek mümkün.

Belediye tarafından projede kullanılması istenen malzemeler taş, çelik ve cam olmuş. Projenin dağlık bir bölgede bulunması nedeniyle taş, Hovden’in demirle özdeşleşen tarihini yansıtması amacıyla çelik, modernliği simgelemesi için ise cam seçilmiş. Belediyeyle yapılan birkaç görüşmenin ardından çelik yerine ahşap kullanmaya karar verilmiş.

Çatı, bölgeden toplanan çimlerle kaplanmış ve çevreyle uyumlu bir bitki örtüsü oluşturulmuş. İç mekanlarda da taş duvarlar düşünülse de, ahşap kalıplı beton döküm tercih edilmiş. Amaç, beton içinde ahşap yapıyı sergilemek olmuş. Kulübenin formunun ardındaki niyet, kulübenin arazinin bir devamı olarak algılanmasını sağlamak.

Ancak formun başka avantajları da var. Hovdenuten zorlu hava koşullarına ve düşük sıcaklıklara maruz kalıyor ve aerodinamik formu rüzgar direncini azaltıyor. Ayrıca biçim olarak vahşi ren geyiği sürülerinin yaşam alanlarına bakan bir göz gibi tasarlanmış.

Girişin yer aldığı arka cephe kapalı. Bu, kulübeye girildiği anda açılan panoramik manzaraya tezat oluşturuyor. Böylelikle vahşi ren geyiklerinin yaşam alanı çerçevelenmiş ve odak noktası haline getirilmiş.

Geometrik olarak, şekil üç silindirin basit bir kesişiminden oluşuyor: çatı, ön ve arka cepheler.

Etiketler

Bir yanıt yazın