Vatandaş devletten boğazları kiralamak istedi

İTÜ Makine Mühendisliği Mezunu Sabit Ateş, ters akıntıları kullanarak elektrik enerjisi üretecek "tribün" projesi için "Boğazların" kendisine kiralanmasını istedi.

TBMM Dilekçe Komisyonu, önce bu projenin uygulanabilirliğini ve kiralama işlemini bakanlıklara sordu. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü projenin detaylarını istedi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı inceleme için Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’na başvurulmasını tavsiye etti. Ulaştırma Bakanlığı, diğer bakanlıkları adres gösterdi, Dışişleri Bakanlığı “Montrö Boğazlar Sözleşmesi” açısından sakıncası bulunmadığını belirtti. Maliye Bakanlığı ise imar mevzuatını gerekçe göstererek uygun görüş bildirmedi. TBMM ise tüm bu görüşleri dikkate alarak Ateş’e, “konunun yargıya intikal ettirilmesinde fayda var” diyerek mahkemeleri adres gösterdi.

İTÜ Makine Mühendisliği Mezunu Sabit Ateş, elektrik enerjisi üretecek “tribün” projesi için “Boğazların” kendisine kiralanmasını istedi. TBMM Dilekçe Komisyonu, bu projenin uygulanabilirliğini ve kiralama işlemini bakanlıklara sordu. İlgi bakanlıklardan birbirinden farklı yanıtlar geldi.

TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuran mühendis Sabit Ateş, ters akıntıları kullanarak elektrik enerjisi üretecek “tribün” projesi için “Boğazların” kendisine kiralanmasını istedi. İstanbul Boğazı’ndaki deniz akıntısından faydalanarak Türkiye’nin ihtiyacı olan elektrik enerjisini üretebileceğini, 13 yıl boyunca bu proje üzerinde çalıştığını iddia eden Ateş, Türkiye’nin şu an kullanmakta olduğu toplam elektrik enerjisinin üçte birini buradan sağlamanın mümkün olacağını öne sürdü. Ateş, TBMM’den izin ve kira sözleşmesi yapılması için devreye girmesini istedi.

İlgili Bakanlıklara Sordu

Ateş’in başvurusunda işleme alan Dilekçe Komisyonu, bakanlıklara projenin uygulanabilirliğini sordu. İstanbul Valiliği konunun Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanlığı ve ilgili diğer kamu kurumlarının görüşünün alınarak değerlendirilme yapılması gerektiğini kaydetti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, projenin detaylı bilgilerine ihtiyaç duyulduğunu, Ateş’in Genelkurmay Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’nın başvurmasının uygun olacağını bildirdi.
Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü, proje ile ilgili genel bilgiler verildiği için “projenin takibatının nasıl olacağı, tribünlerin boyutu, su seviyesinin ne kadar altında ve hangi noktalara yerleştirileceği, kıyı tesislerinin olup olmayacağı, olması halinde ne şekil ve konumda olacağı” konusunda somut değerlendirme ve yorum yapılamadığını iletti.

Ulaştırma Bakanlığı da ilgili bakanlıklar arası yazışmalar ile konunun çözüme kavuşturulabileceğini kaydetti.
Dışişleri Bakanlığı ise TBMM’ye gönderdiği yazıda, “İstanbul Boğazı’nda mevcut akıntıdan faydalanmak suretiyle enerji üretimini hedefleyen sözkonusu projenin 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi bakımından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır” dedi.

Maliye Karşı Çıktı

Projeye karşı çıkan kurumlar ise Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi oldu. Her iki kurum da Boğazlar Kanunu’ndaki boğazların imar mevzuatına ilişkin esasları düzenleyen 3. maddesini gerekçe göstererek uygun görüş bildirmedi.

Yargıya Gidilebilir

TBMM Dilekçe Komisyonu, bakanlıklardan gelen yanıtları değerlendirdikten sonra Ateş’e yargıya gitme tavsiyesinde bulundu. Komisyon kararında, “Dilekçinin iddiasında ısrar etmesi durumunda konunun yargıya intikal ettirilmesinde fayda görülmektedir” ifadelerine yer verdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın