Daha önce 23 Mayıs - 29 Kasım 2020 tarihleri arasında yapılması planlanan Venedik Mimarlık Bienali'nin açılışı Koronavirüs salgını nedeniyle ertelendi. Bienalin yeni tarih aralığı 22 Mayıs - 21 Kasım 2021 oldu.
29 Ağustos – 29 Kasım 2020 günleri arasında düzenlenecek 17. Venedik Mimarlık Bienali’nde Türkiye Pavyonu dışında, ana sergide Han Tümertekin, Pınar Yoldaş ve Refik Anadol da işleriyle yer alacak.
“How will we live together?” teması altında düzenlenecek bu seneki bienalin ön gösterimi 27-28 Ağustos tarihlerinde yapılacak.
Giardini’deki Merkez Pavyon, Arsenale ve Forte Marghera’da düzenlenecek sergide 46 ülkeden toplam 114 katılımcı yer alıyor. Sergide yer alacak büyük enstalasyon çalışmalarından birisi de Arsenale ve Giardini’nin dış mekanında kurulacak olan “How will we play together?” temalı çocuklara ithaf edilmiş proje.
Bienal’de yer alacak projelerden birisi de La Biennale di Venezia ve the Victoria and Albert Museum tarafından Sale d’Armi’de sunulacak olan “British Mosques” olacak. Bunların yanında üçü ilk kez olmak üzere (Grenada, Irak ve Özbekistan) 63 ülke katılımı olacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu yürüttüğü Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu’nda Neyran Turan’ın küratörlüğünü yaptığı Architecture as Measure / Ölçü Olarak Mimarlık projesi yer alacak.
Ölçü Olarak Mimarlık projesi, iklim değişikliği çevresinde oluşan mevcut politik krizin ışığında mimarlık alanında, çevrecilik ve teknolojik determinizmin ötesinde, farklı diyaloglara olanak tanıyacak alternatif bir çevre düşüncesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ölçü Olarak Mimarlık, Türkiye özelinde mimari yapı ve inşaat sektörünün arka planda kalan işleyişine alternatif bir açıdan bakarak farklı bir mimari çevre algılayışını ortaya koyacak.
“Yıllar boyunca Bienal’de sürekli olan bir tema vardı: Mimarlığın harekete geçirebileceği sosyal avantajlar. Sıkça söylediğimiz gibi, mimarlık bizi daha bilinçli bireyler yapar; sadece tüketici değil, vatandaş olmamıza da yardımcı oluyor; bizi eylemlerimizin dolaylı etkilerini dikkate almaya teşvik eder; kamu mallarının ve özel malların önemini daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Daha kapsamlı bir refah vizyonu geliştirmemize yardımcı olur.”
Paolo Baratta
“Bienal, dünyanın mimarlığın önüne koyduğu yeni tür problemler tarafından motive ediliyor. Ancak aynı zamanda genç mimarların aktivizminden ve mimarlık mesleğinin bu zorlukları üstlenmek için önerdiği radikal yeniliklerden de ilham alıyor. Ancak mimarlardan her zamankinden daha fazla alternatif bekleniyor. Vatandaş olarak, karmaşık sorunları çözmek için insanları bir araya getiren suni becerilerimizi harekete geçiriyoruz. Sanatçılar olarak, ‘Ya?’ sorusunu sormak için belirsizlikten kaynaklanan hareketsizliğe meydan okuyoruz. Ve inşaatçılar olarak, dipsiz iyimserlik kuyumuzdan çekiyoruz. Bu belirsiz zamanlarda rollerin bir araya gelmesi bizi daha güçlü hale getirebilir ve umarım mimarimizi daha güzel yapabilir. ”
Hashim Sarkis