Aralarında Richard Sennett'in de bulunduğu plancı, sosyolog, mühendis, ekonomist, ekolojistlerden oluşan 9 bilim insanının altında imzası bulunan manifesto Venedik'in geleceğini tartışıyor.
Dünyanın en önemli metropollerinden biri olan, günden güne artan turist nüfusu nedeniyle son yıllarda kent sakinleri için yaşanmaz bir kente dönüşen Venedik’in geleceğini konuşmak üzere 4-5 Kasım’da bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayın sonucunda ekosistemin korunması, yerel toplulukların sürdürülebilirliğinin sağlanması, çözüm önerilerinin sunulması adına 14 maddelik bir manifesto ortaya çıktı. Aralarında Richard Sennett’in de bulunduğu plancı, sosyolog, mühendis, ekonomist, ekolojistlerden oluşan 9 bilim insanının altında imzası bulunan manifestoda kısaca şunlara değiniliyor:
- Öncelikle koruma ve gelişme için uzun erimli stratejilerin oluşması için ulusal- uluslararası ofisler, gruplar ve kurumların güçlü bir birliktelik sergilemesi gerekiyor.
- MOSE gibi su koruma çalışmalarını tamamlamak ve en kısa sürede bakım ve yönetim planının uygulanmasına ihtiyaç var.
- Sadece kentle değil doğal çevreyle de ilgili stratejik bir planının özenle hazırlanması gerkiyor.
- Kentin korunması için uluslararası desteği harekete geçirmek üzere seçenekler keşfetmek ve sadece orada yaşayanlar için değil tüm insanlığa ait bir kamu malı olarak Venedik’in değerini ortaya koyan bir değerlendirmenin yapılması gerekiyor.
- Tarihi kentin merkeziliğini canlandırmak için radikal bir politikanın ortaya konması gerekiyor.
- Venedik bir müze değil, yaşayan bir kent. Tüm turistler günlük bir ücret ödeyerek kenti çalıştırmaya, korumaya ve geliştirmeye katkıda bulunmalı. Pozitif ve negatif yöndeki teşvikler kültürel turizmi canlandırır ve daha uzun süreli ziyaretçilerin gelmesi sağlanır, kentin günübirlik turistlerden zarar görmesi engellenir.
- Tarihi kent merkezi ile anakara arasındaki ikiliğin aşılarak iki kent arasındaki çatışmanın sona erdirilmesi gerekiyor. Örneğin hem anakarada hem de tarihi kent merkezinde, var olan kent morfolojisine eklemlenecek düşük maliyetli konutlarla büyük ölçekli yatırımların yapılmalı. Turizmde bölgenin ekolojik benzersizliğinin açıklanması üzerine vurgu yapılıp, lagün etrafındaki peyzaja ve altyapıya yatırım yapılması gibi çeşitli inisiyatifler alınmalı.
- Kent, kendini yeniden canlandırması için sürekli yaşayanlarla veya öğrenciler gibi yarı kalıcı sakinlerle etkileşime geçmeli.
- Tarihi kent merkezinde bir kampüsleşme yaratmak, sosyal konut ve konut iyileştirmesi için bir program oluşturmak gibi genç insanları ve aileleri kente çekecek politikalar oluşturulmalı.
- Gençlerin heveslerini gerçekleştirebileceği çekici araştırma merkezleri oluşturulmalı.
- Ulaşım altyapısı, birinci sınıf araştırma endüstrileri, yaratıcı endüstriler ve teknoloji endüstrileriyle genç insanları cezbetmek gibi üç temel stratejiyi sürdüren Amsterdam gibi kentlerden ilham alınmalı. Venedik’in ek ekonomik sektörlere ihtiyacı yok ancak turist akışını yönlendirerek tarihi kapasitesine odaklanması gerekir.
- Hassas ekolojik ve kültürel mirasın yönetilmesi için yenilenmiş bir devlet sistemine ihtiyaç var.
- Roma, Floransa, Venedik gibi Dünya Mirası olan İtalyan kentlerinin korunmasının gözetilmesi ve düzenlenmesi için ulusal bir otoritenin kurgulanması gerekir.
- Artık gücünü yitiren ve işlevsiz kalan “Metropoliten kent” kurumu yerine “Büyük Şehir Venedik” tercih edilmeli. Dünya değerinin korunması ve geliştirilmesi amacıyla verimli yönetişim araçları elde etmek için kurumsal bir düzen oluşturulmalı ve uygulanmalı.
Metnin tamamını buradan inceleyebilirsiniz.