Victoria Devlet Kütüphanesi Kapılarını Halka Yeniden Açtı

Victoria Devlet Kütüphanesi, Schmidt Hammer Lassen Architects ve Avustralya asıllı mimarlık firması Architectus iş birliğiyle yenilendi. 23 ayrı binadan oluşan kütüphane, Melbourne şehir merkezinde yer alıyor.

Yeni tasarlanan alanlar, kütüphanenin kamusal erişimini genişletmeyi ve ziyaretçi deneyimini artırmayı amaçlayan beş yıllık yeniden geliştirme planının bir parçası. Schmidt Hammer Lassen ve Architectus, bağlantılar oluşturmak ve kütüphanenin devam eden evrimine bir bağlam kazandırmak, kütüphanenin mevcut alanlarını yeniden düşünmek ve canlandırmak için ortaklaşa çalıştılar.

Schmidt Hammer Lassen’in ortaklarından olan Elif Tınaztepe, tarihi ve kültürel öneme sahip bir proje üzerinde çalışmanın kontrastlar üzerine bir egzersiz olduğunu söyledi.

“Çalışmalarımız derinlemesine bağlamsaldır, bu yüzden kendimizi bu tarihi kurumu incelemeye ve Melbourne’nün kültürel manzarasındaki önemli yerini anlamaya adadık. Victoria Devlet Kütüphanesi’nin dönüşümü ile amacımız, bu sevilen kurumun geleceğe taşınmasına yardımcı olmak için güçlü bir çağdaş tasarım çizgisiyle miras alanlarının ham güzelliklerinin öne çıkmasına izin vermekti. Mekânların ve mevcut tasarım öğelerinin özgünlüğüne saygı duymak, yol gösterici ilkemizdi.”

Architectus’tan Ruth Wilson, tamamlanan dönüşümün tasarım konseptinin merkezinde her yaştan kütüphane kullanıcısının hedef alındığını söyledi. Kütüphanenin, kullanıcılarına kültürel geçmişe referans veren, erişilebilir ve hoş bir deneyim sağladığını söyledi.

“Kütüphane 160 yılı aşkın bir süredir gelişiyor ve kütüphaneyi gelecekteki kullanımları için hazır hale getirdik. Melbourne’un tarihinden ilham alarak kütüphanenin eğitim merkezindeki konumunu güçlendirdik.”

“Anlamlı Bağlantılar Oluşturma”

Victoria Devlet Kütüphanesi, tarihi boyunca sayısız restorasyon ve güçlendirme çalışmaları geçirmiş. Bu çalışmalar kütüphaneye parçalı bir görünüm kazandırmış. Architectus ve Schmidt Hammer Lassen’in dönüşüm için yaptıkları tasarım konsepti, bugünkü ve gelecekteki çalışmalara rehberlik etmek için yol gösterecek güçlü bir tasarım çizgisi sağladı. Tasarım ekibi projeye yaklaşımlarında, binayı yeniden inşa etmek yerine benzersiz yönlerini ortaya çıkarmak için çalıştılar.

Yeniden geliştirme ve tasarım sürecinde, Victoria Galerisi’ne odaklanan kütüphane girişi; Russell Street, Pauline Gandel Children’s Quarter, Isabella Fraser ve en önemlisi Ian Potter Queen’s Hall gibi meydanları birbirine bağlıyor.

163 yaşındaki Ian Potter Queen’s Hall, 16 yıl sonra yeniden halka açıldı. Salonun, eski güzelliği ve orijinal boya işleri ortaya çıkartılırken, salonun ile kütüphanenin odalarını birbirine bağlamak için modern bir tasarım çizgisi oluşturuldu.

Kubbeye daha kolay ve doğrudan erişim sağlayan mermer merdiven, 2003 yılından bu yana ilk kez açıldı ve orijinal aşınmış mermerlerin üzerine yeni bir kaplama yapıldı. Yapılan bu kaplama sayesinde mermerlerin korunması sağlanırken güzelliklerinin de ortaya çıkması sağlandı.

Kütüphanenin yeniden geliştirilmesi süreci boyunca tüm mobilyalar, aksesuarlar ve ekipmanlar, mimari müdahaleleri tamamlayacak şekilde özenle seçildi ve tasarlandı.

Victoria Devlet Kütüphanesi’nin CEO’su Kate Torney, iş birliğinin Vision 2020’nin başarısı için kilit rol aldığını söyledi.

“Kütüphanemizi yenilemek için yola çıktığımızda, bir kütüphanenin nasıl olabileceğini yeniden tasarlama aşamasında dünyanın uzmanlığını ortaya koyarken, Victoria gruplarının yerel olarak ne istediklerini anlayarak bu ihtiyaçlara yanıt aradık. Architectus ve Schmidt Hammer Lassen ortaklığı dünyanın önde gelen uluslararası kütüphanesini tasarlamamızda bize yöresel deneyimi güçlü uzmanlarla çalışma fırsatı, bölge kültürünü anlayışla birleştirmemize olanak sağladı.

Dünyadaki halk kütüphanesi binalarının en iyi tasarımcılarından bazıları, Victoria Devlet Kütüphanesi’ndeki çalışmaları 163 yılı aşkın sürede kütüphaneyi bugüne getiren harika tasarımın mirasına katkıda bulunuyor. Victoria halkına gelecek için bir kütüphane veren uzmanların çalışmaları, canlı ve çeşitli topluluğumuzun değişen ihtiyaçlarına cevap verebilmemizi sağlıyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın