Vietnam’da Dar Bir Alan Üzerinde Tasarlanmış Konut Yapısı: Vux House

Vietnam’da nüfus yoğunluğunun yüksek olması nedeniyle çoğunlukla kentsel alanlarda küçük arsalara sahip birçok konut projesi bulunuyor. Her gelir grubuna yönelik olan bu arsaların darlığı birçok dezavantajı da beraberinde getiriyor. En büyük iki sorunu ise özellikle aşırı sıcak ve nemli tropik iklim ile birleştiğinde ışık ve havalandırma oluşturuyor. Bu nedenle, bu sorunları çözmek için mimarların özel çözümler üretmeleri gerekiyor.

Vietnam merkezli ofis 85 Design tarafından tasarlanan proje de bu duruma tipik bir örnek oluşturmuş. 5 kişinin yaşayacağı şekilde inşa edilen evin arsası ise 5m x 20m ölçülerinde.

Yukarıda belirtilen ışık ve havalandırma sorunlarını çözmek için mimarlar evi ön ve arka olmak üzere bölümlere ayırmış ve evin içine ışık ve rüzgar getirebilmek için ortada geniş bir alan oluşturmuş.

Zemin katta, en dıştaki park alanı, araçlardan kaynaklanan çok sayıda toksik madde içerdiğinden, yaşam alanından tuğla duvar ile ayrılmış. Ayrıca içeride rüzgarı ve manzarayı kolayca kontrol etmek için bir cam kapı tasarlanmış.

Ortada geçici bir oturma alanı ve bir çamaşırhane planlanmış. Hava akışını sağlamak için ise küçük bir çatı penceresi yerleştirilmiş.

Birinci katta ön tarafta ortak salon ve mutfak, arka tarafta ise küçük bir yatak odası düzenlenmiş. Bu iki alan arasında, ortak yaşam alanını doğaya yakınlaştıran bir minik gölet ve yeşil alan oluşturulmuş. Göletin ortasında, beton yerine, zemin kattaki geçici oturma alanına daha fazla doğal ışık getirmek için cam bir taban kullanılmış.

2. ve 3. katlarda ön tarafta büyük yatak odalarına, arka tarafta ise daha küçük yatak odalarına yer verilmiş. Bu iki alan bir köprü koridoru ile birbirine bağlanmış. Ortada 4. kattan zemin kata kadar geniş bir çatı penceresi yerleştirilmiş. Yatak odalarının ve banyoların doğrudan ışık alması sağlanmış.

4. katta, dinlenmek ve ailenin özel yemek yemesi için küçük bir meyve bahçesi tasarlanmış. Bu alanda alt katlarda ısıyı önlemek için ağaç ve ahşap zeminler kullanılmış. Çatıda, etkin koruma ve ısı direnci için beton zeminde XPS ısıya dayanıklı paneller yerleştirilmiş. Çatı penceresinin üzerindeki cam çatı için, eve giren zararlı UV ışınlarını sınırlayan, ancak yine de ışık kaynağından en iyi şekilde yararlanan yalıtımlı cam kullanılmış. Çatının hava koşulları nedeniyle otomatik olarak açılıp kapanabilmesi tasarlanırken tüm bitki sulama sistemi, zaman ve çabayı azaltmak için otomatik olarak programlanmış.

Evin ana kapısında pişmiş tuğla ve tipik Vietnam taşı (laterit) gibi birçok yerel malzeme de kullanılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın