Vietnam’da Zanaatkar Bir Dokunuşla Tasarlanan Konut-Mağaza

Vo Trong Nghia tarafından Vietnam’da tasarlanan Ben Trang House projesi ev sahibinin hayalini kucaklayan bir mekan olarak hayata geçirilmiş.

Vietnam’da yaygın olarak kullanılan mağaza-ev türündeki bu bina hem ailenin geleneksel çömlek ürünlerinin satıldığı bir mağaza, hem de 7 kişilik ailenin yaşadığı ve yemek pişirmek, doğanın tadını çıkarmak, oyun oynamak gibi her türlü aktivitenin tadını çıkarmak için arkadaş ve akrabalarıyla bir araya gelebilecekleri bir yer olarak tasarlanmış.

Yapı, bir geleneksel zanaat köyünde, birbirine yakın evlerin bulunduğu üç sokağın kesiştiği, son derece yoğun bir kesişme noktasında yer alıyor. Mimar, 740 m2‘lik inşaat alanının her noktasını değerlendirerek yapının doğayla bütünleşmesini ve ev sahibinin bu doğal manzaradan yararlanmasını sağlamış.

Bu şekilde hem insan ve doğa arasındaki etkileşim artırılmış hem de mikro iklime yardımcı olacak bir tasarım ortaya çıkartılmış.

Birbiri üzerine yığılmış işlevsel blokları içeren binanın içindeki her kat, hava sirkülasyonu sağlamak ve güneş ışığından faydalanmak aynı zamanda bitkiler için bir alan oluşturmak üzere tasarlanmış.

Binada ortasında küçük bahçeler olan 2 katmanlı dikey cephe sistemi kullanılmış. Yapı mağaza-ev konseptinde olduğu için cephesinin de farkedilir olması gerekmiş. Bu da ev sahibinin çömlekçilik sanatıyla ilgilenmesi sayesinde kolayca çözülmüş.

Binanın cephesinde 4.098 tane yerel el yapımı tuğla kullanılmış. Tuğlalar, dış duvarlarda birbirini takip eden büyük ve küçük kareler şeklinde binayı çevreleyen duvarlara yerleştirilmiş.

Binanın toz ve kirden korunmasında önemli bir rol oynayan bu dış kabuk ailenin oturma odaları için özel bir alan oluştururken aynı zamanda yerel bölge için ilginç bir mimari vurgu da yaratmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın