Villa Medici Bahçeleri’nde Kontrplak Bir Pavyon: Forum des Vestiges

Pratique and Fanum, sosyal etkileşimleri ve sohbeti teşvik etmek için Roma'daki Villa Medici bahçelerine antik Roma forumlarından ilham alan bir pavyon tasarladı.

Fransız mimarlık ofisi Pratique and Fanum, Roma’nın tarihi Villa Medici’sinin bahçelerinde bulunan Forum des Vestiges kontrplak pavyonunu tasarlarken Roma mimarisinden ipuçları almış.

Pratique, yaptığı açıklamada “Ana tasarım hedefi, bir yaşam, alışveriş ve temsil alanı, bunlara da ek olarak bir özgürlük, sosyalleşme ve tartışma alanı yaratmaktı,” diyor.

Tamamen deniz çamı kontrplağından çentikli panellerden yapılmış olan pavyon, geometrik bir sütun dizisiyle çevrili merkezi dikdörtgen bir odaya sahip.

Pratique and Fanum, 1544 yılında inşa edilen Villa Medici’nin kalıntılarına ve çevresindeki bahçelere gönderme yapan ritmik bir cephe yaratmayı amaçlamış.

Pratique, “Bir pavyon görünümündeki bu kabin, çitlerin oluşturduğu titiz geometriye yanıt vererek bahçeyle sürdürdüğü ilişkide oranlarını ve sınırlarını buluyor,” diyor.

Sütunlu bölüm, 6,25 metre genişliğinde ve 12,5 metre uzunluğundaki dikdörtgen bir taban üzerinde çim zeminden yükseltilmiş.

Merkezi toplanma alanı çimlere doğru iniyor ve çevredeki yapı ile aynı deniz çamı kontrplağından yapılmış uzun bir masa ve taburelere sahip.

Sütunlu bölümün içinde, daha fazla yalnız oturma yeri sağlamak için içi boş sütunlara banklar yerleştirilmiş.

Merkezi alanın kontrplak duvarları, sütunların tepelerinin üzerine kadar uzanarak bir ışık kuyusu oluşturuyor ve alttaki masaya doğal ışık yansıtıyor. Zemindeki yarım daire biçimli bir kesik, perde çekilerek gizlenebilen merkezi alana açılan ana açıklığı işaretliyor.

Pratique, “Yarım daire şeklindeki zemin, oturma ve fikir alışverişi için bir platform sunarak bu fikri destekliyor,” diyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın