VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin (TSMD) işbirliğiyle düzenlenen VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin 5. sergisi, 30 Mart’ta İstanbul Modern’de başladı.
“VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi Sunar: GEÇ OLMADAN EVE DÖN” adlı sergi, temel yaşam mekânlarından yola çıkarak, barınma kavramına odaklanıyor. Ziyaretçileri keyifli bir yolculuğa davet eden sergi, konuta dair yanıtsız kalan soruları cevaplamaya değil, soruların çıkış nedenlerini ve insanın aradığı cevapları, kent ve çevre dahilinde ortaya koymaya çalışıyor.
Serginin açılışında konuşan Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Atalay Gümrah, “Türk Serbest Mimarlar Derneği’yle birlikte başlattığımız VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin 5. yılındayız. Dizi sayesinde, çağdaş mimariye bakış açımızı çokyönlü bir boyuta taşımayı, mimari tartışma ve eleştiri kültürüne katkıda bulunmayı amaçladık. VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi bu yıl, her insanın ortak paydası olan konut yapılarına odaklanıyor. Proje kapsamında hazırlanan kitap, değişen yaşam tarzlarını yansıtan farklı konut tiplerinin seçkisini sunarken, sergi, adından da anlayacağınız üzere bizi en temel yaşam alanlarımıza, evlerimize döndürüyor… Serginin küratörlüğünü, başarılı çalışmalara imza atan, çokyönlü kişiliğiyle dikkat çeken Mimar Cem Sorguç üstleniyor. Sorguç sergide, barınma, kent, mimari tasarım ve yaşanılan mekânlar açısından yaklaştığı konut sorununun çıkış nedenlerini ortaya koyuyor. 26 Haziran’a kadar sürecek serginin, bu alandaki farklı projelere ilham vereceğine inanıyoruz.” dedi.
Türk Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aytek İtez, “TSMD ve VitrA, Türkiye mimarlık ortamında eksikliği duyulan, çağdaş mimarlıkta bellek oluşturulmasına katkıda bulunmak, konuyu sektörün ve kamuoyunun gündemine taşımak, tartışma ve farklı çalışmalar için zemin oluşturmak amacıyla bir araya geldi ve uzun soluklu bir projeye imza attı. VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi bu kapsamda her yıl farklı bir yapı türünü ele alan, sergiler, paneller, kitap ve güncellemeye açık web sitesi aracılığıyla; akademik, profesyonel ve popüler ortamda etkin olacak bir dizi etkinlik içerdi. Projenin 5 yıllık sürecinin her aşamasında emeği geçenlere, kitapta yer alan projeleriyle katkı koyan tüm meslektaşlarımıza ve üstlenmiş olduğu sosyal sorumluluk projesi ve işbirliği için VitrA’ya teşekkürlerimizi sunarız.” dedi.
Binlerce yıl önceye uzanan tarihsel ve karmaşık “barınma” konusunu irdeleyen, serginin küratörü Cem Sorguç ise “İnsanın barınma serüveni binlerce yıl önceye giden tarihsel ve karmaşık bir konu. Bugün daha çok telaffuz ettiğimiz konut ve konut sorunu ise Endüstri Devrimi’ne ve Türkiye’de Tanzimat dönemine tarihleniyor. Bu tarihlerden itibaren kimin tarafından, kim için, nerede ve nasıl yapıldığı, yapılacağı artık bir sorun olarak kabul edilegelen barınmanın çoğul hali, konutun serüveni belirmeye başlıyor. Sergi, üç bölümde bu serüveni ve konuta dair soruların ortaya çıkış nedenlerini ortaya koymaya çalışıyor. Bu serüven elbette son bulmaz, en eski yapı tipi olan konut, insan yaşadığı sürece var olur.” dedi.