Viyana Banliyölerinde Daha Yeşil Bir Konut Planı: Ayçiçeği Evleri

Madrid merkezli İspanyol ofis Arenas Basabes Palacios tarafından geliştirilen konut projesi 2022 yılında tamamlanmış.

Fotoğraflar: Kurt Hoerbst.

European 10’dan kazanan projenin gelişmiş bir versiyonu olan “Wildgarten” master planının onaylanmasının ardından, Emil-Behring-Weg’deki (Meidling, Viyana) 10,7 hektarlık yeni bölgede kentleşme çalışmaları başladı. Projenin mülk sahibi (ARE, Austrian Real Estate), bir düzenleme tasarımı geliştirmek üzere farklı sponsorların yanı sıra çok sayıda mimarlık ekibini görevlendirmiş. Viyana’daki sosyal konut girişimi ve farklı kooperatiflerle ortaklaşa, işbirliğine dayalı demokratik ve çoğulcu bir şehircilik süreci oluşturulmuş.

Arenas Basabe Palacios, farklı ölçeklerde 11 konut bloğunun tasarımı ve uygulaması ile görevlendirilmiş. Blokların tamamı toplam 9.500 metrekare inşaat alanına sahip 82 konuttan oluşuyor ve zemin kat bölgesinde ortak kullanım alanları, bisikletler için ortak park yerleri ve ticari alanlar yer alıyor. Öngörülen kentsel dokuda, binalar dizisi farklı kentsel unsurları birleştiriyor: bir kültür merkezine dönüştürülen rehabilite edilmiş tarihi bir bina, bir grup kooperatif konut birimi, yerel tedarikçilerin ve hizmetlerin bulunduğu bir kent meydanı vb.

Binalar arasında vahşi/doğal bir boşluk olan “Allmende”, yaya bağlantılarını ve yerel flora ve faunanın sürekliliğini güçlendiriyor. Bu özellikteki yeşil alanlar az bakım gerektirdiği için konut sakinlerinin ihtiyaçlarına uyum sağlayacak esneklikte.

Tasarım, orijinal kentsel fikre saygı duyarken yeni bölgeyi yapılandıran bahçe matrisine dayalı yeni bir potansiyel yaratıyor. Her blok kendi bahçesi etrafında inşa edilirken yapılaşma yükseklik, mahal ve yapılaşma türüne göre değişiyor: küçük ölçekli yapılar (S boyutu) tek ailelik konutlar ve dubleksler içeriyor; orta ölçekli binalar (M boyutu) daha uzun tamamlayıcıları (L boyutu) olarak toplu konut blokları olarak hizmet veriyor. Bu şekilde çeşitli ve gözenekli bir kentsel süreç geliştirilmesi amaçlanıyor.

Binaların seramik renkli cepheleri güneşe bakarken, tüm yaşam alanları güneye yönlendirilmiş ve bahçeye doğru açılmış. İzole seramik bloklardan (Hochlochziegel) oluşan taşıyıcı duvarlara sahip tipik bir inşaat sistemi, konutun iç mekanlarını bir dizi nötr, esnek ve yeniden yapılandırılabilir alanla tanımlıyor. Ortaya çıkan tasarım, kentsel planlama projesinin kentsel/doğal ikiliğini yansıtan ve böylece yeni Wildgarten mahallesinin girişini niteleyen bir mimariye sahip, hem birleştirici hem de çeşitlilik içeren bir konut dokusu oluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın