Yanköşe’nin 10. Edisyonu: Geleceğe Salınmak

Kahve Dünyası’nın güncel sanat projesi Yanköşe’nin 10. edisyonunda, Sena Başöz'ün “Geleceğe Salınmak” aslı projesine yer verildi.

Kahve Dünyası’nın güncel sanat projesi Yanköşe, onuncu edisyonunda, Sena Başöz’ün “Geleceğe Salınmak” isimli çalışmasını ağırlıyor.

Sena Başöz’ün “Geleceğe Salınmak” isimli çalışmasında, Yapı Kredi Tarihi Arşivi “Selahattin Giz Koleksiyonu” fotoğraflarından kesip çıkarılmış, yeni kurulan cumhuriyetin geleceğini temsil eden genç ve sağlıklı sporcu bedenleri yer alıyor.

Çoğunluğunu Selahattin Giz’in (1914-1994) çektiği, bir kısmını da topladığı 35.000 fotoğraf içeren bu koleksiyon 20. yüzyılın ilk çeyreğinin toplumsal, ekonomik ve siyasal hayatını belgelemesi açısından önem taşıyor. Geleceğe Salınmak (2023) isimli bu çalışma Fransız sanatçı Yves Klein’ın (1928-1962) Leap into the Void (Boşluğa Salınmak) (1960) isimli ikonik fotoğraf çalışmasından ilham alıyor. Klein’ın fotoğrafındaki mizansen ve hareketin yarattığı özgürleştirici his Başöz’ün arşivde bulduğu sporcu fotoğraflarıyla birleşiyor.

Sık sık aynı döneme ait anıtlarda da rastladığımız genç sporcu bedenleri, bu yerleştirmede yerçekiminden özgürleştikleri anlarda bir araya gelerek, tarihin ağırlığından bağımsız, kuşların hareketlerini hatırlatıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın