Carlo Ratti Associati'nin en yeni girişimi “Yapay Zeka Ahşap”, ağaçların orijinal şekillerini koruyarak atıkları azaltan yenilikçi bir yapı malzemesi. Ahşap, standart panolar şeklinde kesilmek yerine yapay zeka tarafından yapboz parçaları gibi birbirine geçmeli olacak biçimde tasarlanıyor. Projenin ilk prototipi Çin'in Şangay kentindeki bir sergide sergileniyor.
Carlo Ratti Associati’nin yeni bir inşaat teknolojisi girişimi olan Maestro, “Yapay Zeka Ahşap” olarak adlandırılan her ağacın orijinal konturunu korumak için yapay zeka kullanan sürdürülebilir çapraz lamine ahşap (CLT) üretimi için yeni bir yöntem. MIT ve Tongji Üniversitesi’nden öğrenciler ve araştırmacılarla birlikte geliştirilen bu tasarım, sonbahara kadar Şangay’daki “Dijital Gelecekler” sergisinde sergileniyor.
Çimento üretiminin küresel karbondioksitin %8’inden sorumlu olduğu inşaat sektörü emisyonlarını azaltmak için çalışırken masif ahşap sürdürülebilir inşaat için iyi bir alternatif sunuyor. Bir yandan, ağaçların standartlaştırılmış paneller halinde kesilmesine yönelik endüstriyel testere işlemi, büyük miktarda odun atığı üretiyor.
Yapay Zeka Ahşap bu iki duruma da bir alternatif sunmuş. Maestro, düzensiz çizgili ağaçları düz çizgilere indirgemek yerine bir dizi ham kütüğü taramak, bunları ahşapla düzleştirmek ve bunları bir araya getirmek için en uygun sırayı belirlemek amacıyla yapay zeka ve dijital işleme araçlarını kullanmış. İşlem, yapboz parçaları gibi birbiriyle eşleşen, aynı zamanda mümkün olduğunca az ağaç kullanan, mozaikleme tahtalarına sahip ahşap panellerle sonuçlanmış.
Maestro, ısmarlama prefabrikasyon ile inşaat endüstrisinde devrim yaratmayı amaçlayan yeni kurulmuş bir start-up. CRA’da inşaat ve yapı malzemeleri alanında yıllarca süren deneylerin ardından Maestro, tasarım ve üretimi birbirine bağlamak için teknolojiyi kullanarak Avrupalı bir tedarikçi ağının büyük ölçekte özel parçalar üretmesine ve sıfırdan kişiye özel, sevk edilebilir yapılar oluşturmasına olanak tanıyor. Bu yöntem, yapıyı her zamankinden daha iyi, daha hızlı ve daha yeşil hale getirmeyi vaat ediyor.
Yapay zekanın ilk prototipi ahşap, Tongji Üniversitesi profesörü Philip Yuan tarafından düzenlenen DigitalFUTURES konferansının bir parçası olarak Şangay’da üretilmiş. Bir haftalık çalıştay sırasında MIT’den Murashko ve Nikita Klimenko, uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekibe Yapay Zeka Ahşap’ın kullanımını gösteren bir yapı üretimi için talimat vermiş: Ziyaretçilerin etkileşime girebileceği küçük, üçgen bir pavyon. Sergi, 15 Eylül 2023 tarihine kadar Tongji Üniversitesi galerisinde görülebiliyor.