Yaşanabilir Bir İstanbul İçin CHP ve TMMOB Arasında Protokol İmzalandı

CHP İstanbul Belediyeler Birliği ve TMMOB arasında "Sağlıklı Kentleşme, Nitelikli Yapılaşma, Kültürel, Tarihi ve Doğal Çevre Değerlerinin Korunarak Geliştirilmesi İçin Ortak Mesleki Denetim ve Teknik İşbirliği Protokolü" imzalandı.

Yerel yönetimler tarihinde bir ilk olarak nitelendirilen protokolün imza töreninde konuşan Ali Kılıç, “Çevreye duyarlı ve çağdaş bir kentleşmenin önünü açmak için yaptığımız bu işbirliğiyle İstanbul’a önemli bir ivme kazandıracağız” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Belediyeler Birliği ile Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı meslek odalarının İstanbul Şubeleri arasında, “Sağlıklı Kentleşme, Nitelikli Yapılaşma, Kültürel, Tarihi ve Doğal Çevre Değerlerinin Korunarak Geliştirilmesi İçin Ortak Mesleki Denetim ve Teknik İşbirliği Protokolü” imzalandı. Hilton İstanbul Bosphorus Otel’de düzenlenen imza törenine, CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın ve CHP Belediyeler Birliği Dönem Başkanı ve Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın yanı sıra, CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 13 ilçenin CHP’li belediye başkanları, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Süleyman Solmaz ile TMMOB’a bağlı 24 meslek odası başkanı katıldı.

“İstanbul’a İvme Kazandıracağız”

İşbirliği protokolü için düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan ve protokolün mimarlarından olan Ali Kılıç, “CHP İstanbul İl Başkanımız Murat Karayalçın göreve geldikten sonra yapmış olduğu toplantılar ve bu tür işbirliği protokolleriyle belediyelerimizin önünü açıyor. Bu protokolün asıl mimarı kendileridir. Zaman zaman birlikte çalışmak istediğimiz TMMOB gibi kuruluşlarla, çağdaş ve çevreye duyarlı bir kentleşmenin nasıl yapılabileceği noktasında fikir alışverişinde bulunmak istiyoruz. Dolayısıyla çevreye duyarlı ve çağdaş bir kentleşmenin önünü açmak için yaptığımız bu işbirliğiyle İstanbul’a önemli bir ivme kazandıracağız. Bizler bu amaçla ‘dayatan değil danışan bir belediyecilik’ dedi. Sosyal demokrat bir belediyecilik anlayışı halka sormayı, halka danışmayı ve nitekim STK’larla birlikte çalışmayı gerektirir. Bu anlamda sizlerin deneyimleri ile halkın istekleri arasında belediyelerimiz birer köprü vazifesi görecek. Unutulmaz sevdaların, imparatorlukların başkenti İstanbul’a da böylesi bir protokol yakışır. Herkese hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. Kılıç’tan sonra konuşan TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Süleyman Solmaz ise, protokolün TMMOB’nin temel amaçlarıyla örtüştüğüne dikkat çekerek, kentin pervasızca sömürüsüne yerel yönetimler düzeyinde toplu halde yapılacak bu işbirliğiyle bir nebze olsun dur denilebileceğini belirtti.

TMMOB Başkanı’ndan Adalet Vurgusu

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da törende bir konuşma yaparak şunları söyledi: “Referans noktalarımız hak, hukuk, özgürlük, kardeşlik içinde bir arada yaşamak ve hakça bölüşen bir Türkiye. Şu anki TMMOB yöneticileri olarak bu ilkelerle çalışmalarımızı yönetiyoruz. Daha sağlıklı bir ülkede çocuklarımızı yaşatmak istiyoruz. Toprağına, havasına ve suyuna, ülkenin her noktasına uzanan bir meslek bizim meslek ve istiyoruz tüm bu çalışmalar eşitlik, özgürlük, adalet kavramlarıyla birlikte yürütülsün. İmzaladığımız bu protokol, bilim ve akıldan yoksun, mantık dışı her türlü düzenlemeye karşı koyuştur. Daha nitelikli bir İstanbul için çok daha fazla çalışacağız.”

“Chp’li Belediyeler Daha da Yerelleşecek”

Son olarak söz alan CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın ise, yerel yönetimler olarak bir ilki gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek başladığı konuşmasında, “Ben bugün Türkiye kent yönetimleri tarihinin bir ilkini gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Evet gerçekten tarihi bir adım atıyoruz. İstanbul’un yönetim paydaşları bir araya gelerek, bugün yeni bir dönemi başlatıyoruz. İstanbul’da sağlıklı kentleşme için bir bu işbirliği mutlaka işletilmeli. Bu protokolle çeşitli kazanımlar olacak. Ayrıca protokol, bu kazanımlara ek olarak, uzun yıllardır benimsenen şehir hakkı kavramının uygulamaya taşınması açısından önem taşınıyor. Bu protokol sözde de kalmayacak ve taraflar her 6 ayda bir, bir araya gelerek yeni gelişmeleri masaya yatıracaklar. Örgütlü diyalog sürecini umarım ki toplumda aktif olan diğer STK’lara doğru da genişleterek sağlıklı bir yapıyı kurabiliriz. Belirtmek isterim ki, bu protkolle, İstanbul’daki CHP’li belediyeler daha da yerelleştirip, ademi merkeziyetçi bir yapıya kavuşacaklar” şeklinde konuştu. Konuşmalar sonrası protokolün mimarları, İstanbul’un CHP’li belediye başkanları ve TMMOB’a bağlı 24 meslek odası başkanı hazırlanan protokole imza attı.

Protokol Neyi Amaçlıyor?

Protokol, sağlıklı kentleşme ve nitelikli yapılaşma faaliyeti için gerekli olan mimarlık, şehir planlama ve mühendislik hizmetlerinde ilgili meslek odaları ile yerel yönetim arasında teknik işbirliğini sağlamayı hedefliyor. CHP Belediyeler Birliği ve meslek odalarının ortak çalışmasıyla hazırlanan protokolle başta depreme karşı yapı güvenliği olmak üzere İstanbul’u ilgilendiren her konuda meslek odaları ile belediyeler arasında işbirliği yapılacak. Kentleşmeye yönelik bilimsel, teknik ve kamu yararını gözetecek biçimde ele alınan protokol sayesinde yerel yönetimlerin karar süreçlerinde meslek odalarının katılımı sağlanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın