Fatih Belediyesi'nde Yedikule bostanlarıyla ilgili ihalenin, komşu müdürlüğün eşine verildiğini ortaya çıkaran çalışan, 'resmi tatil' günü işe gelmediği için işten atıldı. İçişleri Bakanlığı şu sonuca vardı.
Fatih Belediyesi’nde ihalelerin komşu müdürlüğünün eşine verilmesi ve Azat Yalçın adlı personelin ‘ resmi tatil’ gününde işe gelmediği için işten atılması ile ilgili İçişleri Bakanlığı’nın Fatih Belediyesi hakkında açtığı soruşturma tamamlandı. Soruşturmada, ihalelerin belediye içinde çalışan bir başka bölümün müdürünün eşine verilmesinin etik olmadığı, ancak yasal olduğu savunuldu. Öte yandan resmi tatil günlerinde işe gelmediği gerekçe göstererek Azat Yalçın’ı işten atan Fatih Belediyesi hakkında “Ön incelemeye gerek yoktur” denildi.
Fatih Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından Yedikule Bostanları’nda planlanan park ve süs havuzu proje çizim ihalesini 138 bin lira karşılığında Neslihan Palaoğlu’nun ortağı olduğu Kutup Planlama Şirketi aldı. Projenin ‘kesin kabul’ dosyasına imza atan Azat Yalçın, dosyayı incelediğinde Palaoğlu’nun 2011’deki ihaleye şirketin 2009 yılına ait firma tescil bilgileriyle katıldığını tespit etti.
Yalçın, konuyu araştırınca Neslihan Palaoğlu ile Fatih Belediyesi Ulaşım Müdürü Ali Ulusoy’un evli olduğu sonucuna vardı ve durumu hemen Fen İşleri Müdürlüğü’ne bildirdi. Ancak sonuç alamadı. 13 Eylül 2012 tarihinde Fen İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen, ‘Yedikule Kapısı ve Samatya Hastanesi Acil Kapısı Arası Yol Düzenleme Projesi’ çizim ihalesini de yine Kutup Planlama kazandı. Ancak bu kez ihaleyi alan Neslihan Palaoğlu’nun soyadı ‘Ulusoy’ olarak değişmişti.
Neslihan Palaoğlu’nun Ulaştırma Müdürü Ali Ulusoy ile evli olduğunu ispatlayan Yalçın, ihalenin 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na aykırı düştüğünü belirterek durumu Özel Kalem Müdürlüğü’ne bildirdi. Ancak Yalçın, 25 Ocak 2013’te sözleşmesi feshedilerek işten çıkarıldı. Yalçın, 29 Ocak 2013’te yürütmeyi durdurma talebiyle İstanbul 8. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. 8. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurarak Azat Yalçın’ın işe geri dönme kararını verdi. 16 Mayıs 2013’te işe geri dönen Yalçın’ın sözleşmesi 25 Haziran 2013’te yeniden feshedildi. Yalçın bu kez elindeki belgeleri 15 Temmuz 2013’te İstanbul Başsavcılığı’na teslim ederek suç duyurusunda bulundu. Daha sonrada durumu 2011 yılı ile 2012 yılında yapılan ihaleler sırasında Neslihan Ulusoy’un Ulaştırma Müdürü Ali Ulusoy ile evli olduğunu, dolayısıyla yapılan ihalelerin 4734 Sayılı KİK Kanunu ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle BİMER’e şikâyette bulundu. İç İşleri Bakanlığı, Fatih Belediyesi hakkında soruşturma başlattı. Bakanlığın Fatih Belediyesi ile ilgili yürüttüğü soruşturma tamamlandı.
İç İşleri Bakanlığı’na bağlı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturmada, Ulaşım Müdürü Ali Ulusoy’un eşi olan Neslihan Paloğlu’nun ihalelere katılmasının etik bir davranış olmadığı ancak söz konusu ihalenin mevzuata uygun olarak yapıldığı belirtildi. Dolayısıyla ihale yetkilisi Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ustaoğlu ve harcama yetkilisi Fen işleri Müdürü Yener Ustabaş hakkında ön inceleme yapılmasına gerek olmadığı belirterek soruşturmayı kapattı. Oysa 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun (KİK) ‘C’, ‘D’ ve ‘E’ bentleri bir müdürün eşinin, aynı belediyede bir müdürlükten ihale alamayacağını söylüyor. Ayrıca 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 30. Maddesine göre, devlet memurunun denetimi altında bulunan veya kendi görevi veya mensup olduğu kurum ile ilgisi olan bir teşebbüsten, doğrudan doğruya veya aracı eliyle her ne ad altında olursa olsun bir menfaat sağlamasının yasak olduğu belirtiliyor.
Soruşturmada, ‘Resmi tatil’ günlerinde işe gelmediği gerekçe gösterilerek Fatih Belediyesi tarafından 25 Ocak 2013 tarihinde işten atılan Yalçın’ın olayı yargıya taşıdığı, ve mahkemenin halen devam ettiği belirtilerek; Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Personel Sorumlu Başkan Yardımcısı İzettin Öztosun, Özel Kalem Müdürü Orhan Yılmaz ile Fen İşleri Müdürü Yener Ustabaş hakkında ön soruşturmaya gerek olmadığı belirtildi.
Söz konusu olayla ilgili İç İşleri Bakanlığı’nın soruşturmayı tarafsız bir şekilde yürütmediğini belirten Azat Yalçın sözlerine şu şekilde devam etti: “Fatih Belediyesi resmi tatil günlerinde işe gelmediğimi gerekçe göstererek beni işten atıyor. Ben de bunun üzerine bakanlığa şikâyette bulunuyor. Bakanlık bu konuyu araştırmak için soruşturma açıyor, ancak ne hikmetse soruşturmada bu konuyla ilgili tek bir kelime geçmiyor. Bu soruşturma beni işten atan Fatih Belediyesi’ni aklamadan öteye gitmemiştir. Bu karara itirazımı İçişleri Bakanlığı’na yaptım. Umarım gerçekler göz önüne alınarak itirazım değerlendirilir.’’