3XN Architects, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK)'nin genel merkezinin ilerleyişinde kilit noktalar olan hareket, esneklik ve sürdürülebilirliği temsil eden görseller yayınladı.
UOK’nin genel merkezinin (Olimpiyat Evi) yeni yayınlanan görseller olimpiyat halkalarını yansıtan dairesel merdivenin yanı sıra; şantiyede yükselen eğrisel cephe yapısını gösteriyor. 2014 yılında 3XN, “UOK Genel Merkez Tasarım Yarışması”nı kazanmıştı. Genel merkez; hareket, esneklik ve sürdürülebilirlik olmak üzere üç temel değer ve hedef etrafında tasarlanmış. Bina cephesinden içeriye doğru uzanan kolonsuz alan, iç mekanda esneklik sağlıyor.
Transparan çift-cam cephe; Olimpiyat Evi’nin ayırt edici özelliğini ortaya koyuyor. Eğimli ve düz bir iç katman ve dışarıya açılan ikinci katmandan ortaya çıkan dinamizm, Olimpik bir sporcunun hareketini çağrıştırıyor. İç katmanın güneş kırıcı özelliği, dış katmanın tamamen cam ve şeffaf bir görünüme sahip olmasına izin veriyor. Binanın kuzey tarafına yakın bir otoyol olduğu için, bu çift cam cephenin gürültü azaltıcı özelliği de bulunuyor. Cephe katmanları arasındaki boşluk dinamik ve zarif yüzeye izin verirken aynı zamanda kolay bakım sağlıyor.
3XN Architects’ten Jan Ammundsen, Olimpiyat Evi hakkında şu yorumlarda bulunuyor: “Proje, dinamik ve dalgalı cephesiyle birçok farklı açıdan görünecek ve bir atletin hareket enerjisini bize aktaracak. Binanın iç mekan tasarımında kısıtlamalardan mümkün olduğunca uzak duruldu. Bu açık ve esnek ortam, şimdi ve gelecekte çoklu çalışma tarzlarına uyum sağlamak için tasarlandı.”
Yeni Olimpiyat Evi, dünyadaki enerji verimliliği en yüksek cam binalardan biri olacak ve en yüksek sürdürülebilir kalkınma standartlarını hedefleyecek. Çatıdaki güneş panelleri (ve görünmeyenlerle birlikte), 60 kadar İsviçreli ailenin tüketimine eş değer miktarda elektrik üretecek. Bu elektrik enerjisi binanın ısıtma, havalandırma, soğutma ve sıcak su sistemleri açısından kendi kendine yeterli olmasını sağlayacak.
Tasarımın amacı, çalışma ortamının kalitesinden ödün vermeden karbon ayak izini en aza indirmek. Bina ve doğal çevresi yeşil çatı, teraslar ve spor merkezi sayesinde, çalışanlarına gün boyunca spor ve boş zaman etkinliklerine katılma fırsatı sunuyor. Düşük debili musluklar, tuvaletler ve “yağmur suyu hasadı” gibi sürdürülebilir özellikler binanın su kullanımını önemli derecede azaltıyor, aynı zamanda çatıda bulunan güneş panelleri elektrik ihtiyacını düşürüyor.
UOK sürdürülebilir bir kalkınmayı sağlamak için eski yönetim binalarında kullanılan betonun tamamını yeni bina inşaatı için geri dönüştürdü. UOK bu işlemi enerji açısından değerli kılabilmek için sahada mümkün olduğunca geri dönüşüm yapmayı hedefliyor.
UOK’nin yeni merkezi, şu anda şehir genelinde farklı ofislerde çalışan 600 çalışanı bir araya getirecek ve 2019 yılının başında resmi olarak faaliyete geçmesi bekleniyor.