Başta Ulu Cami olmak üzere Divriği'nin kültür mirasını korumak ve yaşatmak için farklı kesimler yeniden bir araya geldi.
ÇEKÜL Vakfı’nın daha önceki yıllarda gündeme getirdiği gibi Divriği’de çalışmalar bütüncül bir bakış açısıyla yürütülecek; kamu kurumları ve yerel yönetimin yanı sıra üniversite temsilcileri, sivil toplum kuruluşları da koruma politikasının geliştirilmesinde söz sahibi olacak.
Prof. Dr. Metin Sözen’in ev sahipliğinde, 11 Ekim’de ÇEKÜL Evi’nde yapılan toplantıya Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nden Dr. Ayşenur Kandemir, Sivas İl Kültür Müdürü Kadri Pürlü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Divriği Kaymakamı Salih Ayhan, KUDEB’ten arkeolog Erdal Çetindağ, Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, Cumhuriyet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erdal Eser ve Başak Akay, Sivas Vali Yardımcısı İsmail Karadaş, ÇEKÜL Divriği Temsilcisi İhsan Çalapverdi ve Sivas milletvekili Nursuna Memecan adına Hande Yalnızoğlu katıldı.
Toplantıda Ulu Cami ve Darüşşifası, Divriği Kalesi, konaklar, çarşı, Tuğut köyü gündeme getirildi. Prof. Sözen bütüncül yaklaşımın önemine bir kez daha dikkat çekti, çarşıdaki yapıların kale ile bütünleştirilmesi gerektiğini belirtti. Bir takvim oluşturulması, Divriği kültür envanterinin güncellenmesi, tanıtımda ortak bir dilin kullanılması da Sözen’in dile getirdiği konular arasındaydı.
Yeni güç birliğinin getirdiği bu şans iyi kullanılırsa Divriği, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Ulu Cami ve Darüşşifası’yla; çarşısı, kalesi, geleneksel evleriyle Türkiye ve dünyanın kültür mirasında hak ettiği yeri alacak.