Yenikapı’yı Neler Bekliyor?

Yaklaşık 2 ay önce "davetli hizmet alımı" şeklinde ilan edilen "Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı Uluslararası Mimari Avan Projesi"nde süreç, 1,5 aydan fazla bir süredir durmuş durumda.

Sürecin neden durdurulduğu bilinmiyor ve ne zaman başlayacağı da belli değil. Hizmet alımının internet sitesinde 30 gün süre olarak belirtilen erteleme süresinin ne zaman sonlanacağı merak konusu.

Konuyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden herhangi bir açıklama gelmezken, 12 Eylül Pazartesi günü Yenikapı Bölgesi’ni mimarlık, altyapı ve arkeoloji konularında ele almak üzere Fatih Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Milano Politeknik Üniversitesi iş birliği ile “Disiplinlerarası Yenikapı Sempozyumu” başladı.

Sempozyumun açılış konuşmalarını İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Orhan Hacıhasanoğlu, İstanbul Arkeoloji Müzesi Başkanı Zeynep Kızıltan, Milano Politeknik Üniversitesi’nden Stefano Ronchi, En İyi Türkiye Temsilcisi Luigi Barberis, Yapı Kredi Ulusal Sorumlusu Nicola Longo Dente ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir gerçekleştirdi. İBB Başkanı Kadir Topbaş ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay sempozyuma katılmadı.


Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir

Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, Yenikapı’nın öneminden ve gelecekte önemli bir aktarma noktası olacağından bahsetti. Fakat hizmet alımı ile elde edilmesi öngörülen projeyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Sempozyumda Nuran Zeren Gülersoy’un moderatörlüğünü yaptığı ilk oturumda, İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof.Dr. Murat Güvenç, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof.Dr. Haluk Gerçek, Kolombiya Üniversitesi’nden David Grahame Shane ve Milano Politeknik Üniversitesi’nden Ernesto d’Alfonso konuşmacı olarak katıldı.

Prof.Dr. Murat Güvenç, İstanbul’un ekonomik ve sosyal anlamda bölgesel farklılaşmasından bahsederek, bu zamana kadar gelişen değişimlerde tarihi yarımadanın kimliğini koruduğunu söyledi. Fakat Yenikapı’da gerçekleşecek olan Marmaray aktarma istasyonu projesi ile şehir üzerinde kira yüzeyinin artacağını vurguladı. Tarihi merkezin daha yüksek kiralara mağruz kalacağını belirten Güvenç, şehrin yeni bir adaptasyon içerisine gireceğini ve buna henüz hazır olunmadığının altını çizdi.

Prof.Dr. Haluk Gerçek ise Marmaray Projesi’nin detaylarından ve istatistiki verilerinden bahsederek, Avrasya Tünel Projesi’ni de ele aldı. Projenin kent açısından çok talihsiz olduğunu vurgulayan Gerçek, kentsel kalite açısından sadece motorlu araç ulaşımını sağlayan bu tür projelerden kaçınılması gerektiğini açıkladı.

Sempozyum diğer oturumları ile bugün sonlanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın