Yer altında hummalı çalışma

Zorlu Center inşaatının 28 metre altında başka bir hareket var. 770 metresini metro tüneli, 230 metresini de diğer yolların oluşturduğu 1 kilometrelik alanın inşaatında 300 işçi çalışıyor.

Bu tünel bittiğinde boyları 30-70 metre arasında değişen 14 yürüyüş bandıyla yayaları taşıyacak.

İstanbul Büyükdere Caddesi üzerindeki alışveriş merkezi yoğunluğunun yarattığı trafikten şikâyetçi olan herkes, Zincirlikuyu’da inşaatı süren Zorlu Center’ın tamamlanmasını, biraz da ‘korkuyla’ bekliyor. Konut, alışveriş merkezi ve ofis binalarının yaratacağı trafik yükünü merak ediyor. Ben de onlardan biriydim aslında. Önceki gün Zorlu Gayrimenkul İcra Kurulu Üyesi Emre Zorlu, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even ve kalabalık bir ekiple projenin görünmeyen yüzünü, yer altını gezene kadar.

Şu anda herkes arazinin ortasında yükselen üç kule ve bir alışveriş merkezi inşaatını görüyor. Ama yukarıdaki hummalı çalışmanın bir benzeri de yer altında sürüyor. Yerin 28 metre altında, Zorlu Center’ı Gayrettepe metro istasyonuna bağlayacak bir tünel inşa ediliyor. Bu tünel, şu anda metrobüsten çıkanların metroya ulaşması için kat ettikleri ‘çileli’ yolu yerin altına, medeniyete taşıyor. Metro ile metrobüs ilk kez birbirine bağlanıyor. Tünelin yer üstüne 6 farklı noktadan çıkışı var. Yani isterseniz Zorlu Center yönünden girip, bu çıkışlarla karşıya geçebilir, bunu da ıslanmadan, üşümeden, yorulmadan yapabilirsiniz. Yayalar bu tünelle Zincirlikuyu’nun Maslak geçişinin tek yolu olan üstgeçide mahkûm olmaktan da kurtuluyor.

Biz Zorlu Gayrimenkul’ün yöneticileriyle inşaat alanından girip, yerin altında 400 metre yürüyerek Gayrettepe metro istasyonundan çıktık. Bu mesafe, tünel inşaatı tamamlandığında 14 ayrı yürüme bandıyla çok daha kısa sürede ve yorulmadan kat edilebilecek. Böylece pek çok insan otomobil alma zorunluluğundan da kurtulacak. Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even, tahmini bir hesapla bu tünelin bölgedeki araç trafiğini yüzde 20 azaltacağını söylüyor.

TRAFO YENİLENDİ
Zorlu Center, 584 konut, 200 mağazalı bir AVM, 185 odalı otel, 20 bin metrekarelik ofis alanı ve 5 bin araçlık otoparkıyla her gün yaklaşık 5 bin 500 kişilik nüfusu barındıracak. Bunun yarattığı trafik elbette bugünden hesaplanmalı. Projenin görünen kısmının yatırım bütçesi 2.5 milyar dolar. Yer altında ise 100 milyon dolarlık bir yatırım var. Bunun 70 milyon doları tünel inşaatı için. Geri kalanı da şirketin bölgede yenilediği elektrik ve atıksu hatlarıyla data aktarımına yaptığı yatırım. İstanbul’un son bir ayında hepimizin hareketlerini kısıtlayan kar yağışında yer altından ulaşımın önemini bir kez daha kavradık. Bundan sonra şehre yapılan her yatırımın bu tür projeleri de üstlenmesi de bu yüzden kaçınılmaz gözüküyor.

‘BANA 15 YILLIK DENEYİM SAĞLADI’
Zorlu Center inşaatı, 28 yaşındaki Emre Zorlu için çok büyük bir heyecan, aynı zamanda da erken kazanılmış bir deneyim demek. “Bu iş benim için 15 yıllık deneyime eş değer. Çok büyük bir şans” diyor.

25 BİN YAYA İÇİN HAT OLACAK
Bu haritaya dikkatli bakın. Bugünkü koşullarda Zorlu Center inşaatının olduğu alandan Gayrettepe’ye geçmek ne kadar zorlu bir yol, gözünüzde canlandırın. İşte 2013 ilk çeyrekte bu yolu, hiç yıpranmadan kat etmek mümkün olacak.

CADDEYE ALTI FARKLI ÇIKIŞ VAR
Tünel, Zorlu Center’dan girip Gayrettepe metro istasyonuna bağlanıyor ama aradaki 6 çıkış ile yer altını bir tür yaya yoluna çeviriyor. Metroya bineceklerin 28 metre, karşıya geçmek isteyenlerin 10 metre inmesi gerekiyor.

YEŞİL ALANLAR HERKESE AÇIK
Zorlu Center binaları ile hiçbir ilgisi olmayanların bile yararlanacağı yeşil alanlar, Taksim Meydanı’nın yaklaşık 5 katı kadar genişlikte. Ulus Vadisi, Etiler ve Levazım bölgesindeki 20 bin kişilik yaya aksının ortasında olan bölge, her gün binlerce kişinin soluklanması için fırsat yaratacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın