“Yer-Toprak”ta İnsan İzlerine Dair Bir Sergi: SKINS FROM LINES

Jochen Proehl’ün üç ana sanatsal çalışma alanını kapsayan bir serinin, üçüncü sergisi olarak hayata geçen SKINS FROM LINES, 8 Mayıs - 30 Haziran 2024 tarihleri arasında Adas'ta görülebiliyor. 2 Haziran'da ise Adas'da devam eden “SKINS FROM LINES” sergisi üzerinden sanatçı Jochen Proehl ve sanat tarihçisi Nazlı Pektaş “ÇİZGİ-MEKAN-ZAMAN” başlıklı bir sanatçı söyleşisi gerçekleştirdi.

Jochen Proehl’in kişisel sergisi “SKINS FROM LINES” üzerinden, Jochen Proehl ve sanat tarihçisi Nazlı Pektaş “ÇİZGİ-MEKAN-ZAMAN” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Sanatçının esin kaynaklarından, üretim biçimlerinden, sanata ve politikaya yaklaşımına kadar birçok konuya değinilen söyleşi, sanatçının İstanbul şehriyle kurduğu bağ üzerinden başladı.

“Bir kürek izinde bir desen potansiyeli keşfettiğim an, büyük heyecan duyduğum bir andır.” – Jochen Proehl

1958 yılında doğan Proehl, çocukluğunun geçtiği zamana denk gelen Boğaz Köprüsü’nün yapıldığı dönemlerden bahsetti ve iki kıtayı birleştiren strüktürün yapımına şahit olmasının, eserlerinde irdelediği konuların temelini oluşturduğunu belirtti. Köprünün yapımı, şehrin kimliği için çarpıcı bir etki yaratsa da eş zamanlı olarak büyük bir tahribata yol açmıştı. Şehrin, insanın doğada bıraktığı izin/yaranın/çukurun, pozitif ve negatif ikiliğinin çarpıcı örneklerini barındırdığına değinen Nazlı Pektaş; insanın algılama biçiminin farklılığı ve dualitesine değindi.

Desen ve fotoğraf çalışmalarıyla sanat yolculuğuna başlayan Proehl, insan izinin yoğun olduğu coğrafyalardan ilham aldığından ve Kapadokya gibi insan izinin ikinci planda kaldığı mekanlar yerine İstanbul gibi insan iziyle şekillenen şehirleri, sanatsal üretimi sırasında kullandığından söz etti.

Çevresinde gözlemlediklerini analitik bir şekilde soyutlayarak iki boyutlu eserler ortaya çıkaran Proehl; eserlerinde, ne net bir mekana ne de belli bir zamana yer veriyor; aksine uzun pozlama etkisiyle “biriktirilmiş zamanı” somutlaştırıyor.

Üstün el becerisini makro açılar, içbükey ve dışbükey etkisi, renk blokları ve titrek anlarla mekan kesitlerine dönüştüren sanatçı; insanın “yer-toprak”ta açtığı yaralara dair sezgisel ve analitik bir söylemde bulunuyor.

“SKINS FROM LINES” sergisi, 8 Mayıs – 30 Haziran 2024 tarihleri arasında Adas’ta görülebiliyor.

Sergi Hakkında:

Jochen Proehl’ün üç ana sanatsal çalışma alanını kapsayan bir serinin, üçüncü sergisi olarak hayata geçen SKINS FROM LINES, sanatçının desenlerindeki büyük formlu çizimleri, duygusal zenginliğini ve yaratıcılığını sanat yoluyla bize aktarıyor. Şehirdeki günlük hayatta zar zor fark edilen ve göze çarpmayan şekillerin bile sanatı için bir başlangıç olabildiğini aktaran sanatçı için bu başlangıç noktası her zaman çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği ve tekrar yaşamakta olduğu İstanbul…

Sergide bulunan çoğu 60×82 cm boyutlarında, ağırlıklı olarak büyük formatlı yaklaşık elli adet eser, Proehl’ün daha önceki yaklaşımlarından bu yıl yarattığı en yeni çalışmalarına kadar desenlerinin gelişimini ve güncel durumunu yansıtıyor. Desen çalışmaları Proehl’ün resim veya fotoğraf üretimleri için bir aşama değil, aksine kullandığı tekniklerden yalnızca biri.

Etiketler

Bir yanıt yazın