Nail Egemen Yerce, Ayça Taylan ve Simge Çil tarafından tasarlanan "Yol / The Path" enstalasyonu, Frame dergisi tarafından 2020’nin en iyi Fuar Standı olarak aday gösterildi. Kısa listeye kalan proje 19-20 Şubat’ta Amsterdam’da jüri önünde sunuma davet edildi.
Frame Dergisi 17 Haziran 2019 tarihinde Yol / The Path projesine web sitesinde yer verdi. Long List’te bulunan proje daha sonra kendi alanında 6 projenin içinde yer alarak Trade-Fair Stand of the Year’a aday gösterildi. Proje 19-20 Şubat’ta Amsterdam’da jüri değerlendirmesine sunulmak üzere davet edildi. Değerlendirme sürecinde hem jürinin hem de halkın oylarıyla seçeceği proje 1. olacak. Projeler halk oylamasına açılmış olup, oy kullanmak için linke tıklayabilirsiniz.
“Yol”, Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen Domotex Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı kapsamında, halı üreticisi Stefany Home & Living markası için tasarlandı. Katılımcı firmaların kendilerini yaratıcı biçimlerde, ürün sergilemeden ifade ettikleri özel bir kısımda gerçekleştirilen enstalasyon, fuarda Türkiye’yi temsil eden tek proje oldu.
Renkli ipliklerin bir araya gelerek bir halıyı oluşturması tasarıma ilham veren nokta oldu. Buradan hareketle, ipliklerin çeşitli renklerdeki toplarla temsil edildiği, ziyaretçilerin seçtikleri toplarla bir halıyı beraberce oluşturabildikleri interaktif bir oyun hayal edildi.
Enstalasyon, toplar, metal borular ve delikli zemin olmak üzere üç temel unsurdan oluşuyor. İplikleri temsil eden toplar canlı, fosforlu renklere sahip. Topların yuvarlanacağı yollar ise boylamasına kesilmiş, yine aynı renklerdeki metal boruların modüler bir şekilde birbirine eklenmesiyle meydana geliyor. Alternatifli 2 rota oluşturacak biçimde tasarlanan tavana asılı bu borular, iç içe geçerek sarmal bir yol halinde zemine ulaşıyor.
Katılımcılar istedikleri renkte bir topu seçtikten sonra onu yolun herhangi bir noktasına bırakarak yolculuğu başlatıyor ve oyunun parçası oluyorlar. Topların hafif eğime sahip, kıvrımlı yollar içerisinde yuvarlanmasıyla ortaya çıkan metalik sesler, hareket ve ses birlikteliğine örnek teşkil ederken enstalasyona tamamlayıcı bir etki yapıyor. Toplar yolculuklarını tamamlayarak delikli zemindeki yerlerini bulduklarında, katılımcıların beraberce ürettikleri, rastlantısallıktan doğan soyut bir halı oluşuyor.
Tamamen ziyaretçilerin kişisel ve keyfi tercihlerine bağlı olması, oluşum sürecini en az ortaya çıkan halı kadar ilginç kılıyor. Bu interaktif oyun, delikler bütünüyle dolduğunda tekrarlanıyor ve her defasında ortaya başka örneği olmayan yeni bir ürün çıkıyor.