İncir Ağacı Etrafında Şekillenen Bir Ev: Balmy Palmy

CplusC tarafından tasarlanan ev, 5 kişilik bir aile için Sidney'deki Palm Beach'te inşa edilmiş.

Çevredeki ağaçlarla karışan ve gölgelikte güneş ışığı, yeşillik ve kuş cıvıltıları arasında dinlenebilecekleri mütevazı, kompakt, kullanım kolaylığı sağlayan bir ev olarak tasarlanmış.

Arazi, Sidney’in merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Palm Beach yarımadasında yer alıyor. Arazi, yamaç üzerinde dik bir çalılıkta yer alması ve sağlam alt zeminin olmaması nedeniyle jeoteknik bir heyelan riski arz ediyor. Yapının ya kayaya kazılması ya da kumtaşı tabakalarına açılan beton ayaklar üzerine inşa edilmesi gerekiyormuş. Aynı zamanda birçok ağaçla, özellikle de arazinin güney tarafındaki kayalık yamaçta tünemiş belediye tarafından korunan Port Jackson incir ağacıyla aynı araziyi paylaşıyormuş.

Kalın gövdesi ve yayılan kökleri ile Port Jackson incir ağacı, ekolojik değeri nedeniyle belediye koruma emri altında. Onay belgeleri, inşaat sırasında ağacın nasıl korunacağını göstermek için bir üç boyutlu nokta bulutu ölçümü içeriyor.

Önerilen tasarımın ağacı etkilemeyeceğinden emin olan konsey, sadece yedi hafta içinde projeye onay vermiş.

Tasarımcıların vizyonu mütevazi ve çevresine duyarlı, manzara, doğal bitki örtüsü, fauna, gökyüzü ve okyanusla ilişki kuran, çevresine duyarlı bir yapı tasarlamak olmuş. Sarp kayalık ve çalılık arazide kısıtlı bütçe dahilinde bunu başarmak, karmaşıklığı, inşaat süresini ve düzenli saha ziyareti ihtiyacını azaltmak için yenilikçi inşaat yöntemleri gerektirmiş.

Yapı, yönetim zorlukları sunan, şehir çapındaki iki COVID-19 tecrit döneminde inşa edilmiş. İnşaat sahalarının yalnızca katı kurallara bağlı kalarak faaliyetlerine devam etmesine izin verilmiş.

“Evi kayalık bir yamaca oturtmak ve beş olgun ağacın etrafında hareket etmek zorunda kaldık. Evi tepeye oymak bir seçenek değildi. Çünkü neden tam da kutladığımız manzarayı kazalım ki? Biz de onu gururla betonarme ayakların üzerine dikmeye karar verdik.”
Clinton Cole

CplusC, sarp arazinin üzerinde yüzen basit bir ahşap yapı önermiş. Büyük boy parke ahşap kolonlar ve kirişler (290x45cm), ince, hafif çatı ve uzun ayaklarla kontrast oluşturuyor.

Ev sahibi: “Oradayken hissettiğin duyguyu tarif etmek zor. Her odadan ufka bakabilmek, farklı bir dünya gibi hissettiriyor. Hamakta uzanmayı, yeşilliklerin arasından sahile bakmayı seviyoruz, çok huzurlu.”

Geniş dış mekan zemin kaplaması, evin tüm alanlarını ve oturma, dinlenme ve toplanma için farklı alanları birbirine bağlıyor. İnsanlar ağaçların tepesinde asılı kalabiliyor ve gölgelikte bir kargo ağı bölmesinden su içebiliyor.

Balmy Palmy’yi inşa etmek bir yıldan az sürmüş. CplusC’nin inşaat işçileri, doğrudan şantiyeye teslim edilen tüm prefabrike bileşenleri basitçe bir araya getirmiş. Buna doğrama, kapılar, pencereler, yapısal elemanlar ve paneller dahil.

Dış mekan döşemesi, az bakım gerektiren fiber takviyeli plastikten (FRP) yapılmış. Okaliptüs tonlarındaki havadar uçuk yeşil rengiyle yatak odalarına gerekli mahremiyeti ve güvenliği sağlıyor. Geçirgen bir ızgara yapısıyla, kum ve yağmur suyu deliklerden kolayca akarak, süpürme için harcanan zamanı azaltıyor.

Hafif ev, çelik kirişler ve ahşap ve manzaraya güzel bir şekilde eskiyecek dayanıklı malzemeler kullanılarak ömür boyu dayanımı amacıyla inşa edilmiş.

Blackbutt sert ahşaptan yapılma kirişler ve sütunlar ve benekli iç duvar kaplaması, her yerde korunan Pittwater benekli sakız ormanı ile uyum sağlıyor.

Çocuk odası, özel yapım ranzaları ölçeklendirmek için tırmanma tutamakları ile eğlence ve sadeliği ön plana ve merkeze koyuyor.

Ev, her mevsim doğrudan güneş ışığını içeri alacak şekilde araziye özenle yönlendirilmiş. Büyük sürgülü kapılar ve vurgulu panjurlar çapraz havalandırma sağlıyor. Dört adet Haiku tavan vantilatörü, mutfak/yemek alanında, oturma odasında ve yatak odalarının her birinde birer adet olmak üzere klima ihtiyacını azaltıyor.

Genel yaklaşım olan “çok düşük atık” odağında tesis dışında tasarlanan ve oluşturulan tüm bileşenlerle, sahaya daha az malzeme teslimatı ve atık toplama işlemi yapılmış. İnşaatçılar, mimarlar ve proje yöneticileri de basit inşaat nedeniyle oraya daha az seyahat etmişler.

Ekip, inşaatın çelik dikdörtgen içi boş bölümleri (RHS’ler) içindeki boruları ve kabloları gizleyerek hizmetlerin neredeyse görünmez olmasını sağlamak için tesisatçı ve elektrikçiyle yakın işbirliği yapmış. Yüksek yamaçta tünemiş olan ev, boru ve kablolarla bozulmamış oluklu demir tarafının manzarasıyla yokuştan gelen ziyaretçileri karşılıyor.

 

Geceleri LED şerit aydınlatma, evi adeta bir fener kutusuna dönüştürüyormuş. Işık, ızgaralı üst yapıyı zarif bir etkiyle vurguluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın