Yerel Sedirden Karla Soğutulan Pirinç Deposu

Yerel Sedirden Karla Soğutulan Pirinç Deposu

Kei Kaihoh Architects, Joetsu Şehrinde, pirinç yetiştirenlere gaz veya elektriğe bağımlı olmadan hasatlarını soğutmanın bir yolunu sunan ahşap çerçeveli bir depolama tesisi tasarladı.

Tesis, kayak merkezleri ve teraslı pirinç tarlalarıyla çevrili, Niigata Bölgesi’nin bu dağlık kesiminde bol miktarda yerel malzeme olan kar kullanılarak doğal olarak soğutuluyor.

Kei Kaihoh Architects, bölge genelinde ucuz ve kolay bir şekilde çoğaltılabilecek bir model yaratmak amacıyla, iki katlı yapıyı, yerel sedir kullanarak inşa etmiş ve böylece diğer taşıyıcı malzemelerin gerektirdiği nakliyat problemini çözmüş.

Mimarlık ofisi, Japonca’da “kar hazinesi” anlamına gelen Yukinohako’nun, yerel halkı, karı sadece bir yük olarak görmek yerine, karı ve onun doğal soğutma yeteneklerini yeni bir şekilde takdir etmeye teşvik edebileceğini umuyor.

“Eğer ucuz kar odaları hayata geçirilebilirse, çiftçiler hem yeni inşaatlarda hem de yenilemelerde kolayca kar odaları inşa edebilecek ve bu da kar temizleme yerine kar kullanımına yönelik ivmeyi artıracak.”

Yukinohako, 2017 yılında yenileme çalışmaları sırasında çıkan yangında hasar gören, yoğun emisyonlu iklimlendirme sistemiyle soğutulan betonarme deponun yerini alıyor.

Üçgen çatılı bina iki kata yayılıyor ve yardımcı kirişlerle desteklenen çaprazlı ahşap sütunlardan oluşan bir sistem tarafından taşınıyor.

Bu, Kei Kaihoh Architects’in masif ahşap parçalarla nakliye yapmak yerine yerel küçük çaplı sedir ağacını kullanmasına olanak sağlamış.

Binanın merkezinde, zemin katın büyük bir kısmını kaplayan, iki kat yükseklikte, 159 metrekarelik bir depo yer alıyor. Küçük bir sıcaklık kontrol odası ve bir resepsiyonun yanında yer alıyor.

Depolama alanı ikiye bölünmüş durumda; bir tarafı otomatik kar püskürtme makinesi kullanılarak binaya aktarılan 90 tona kadar karı tutuyor ve binanın doğu tarafında bir giriş bulunuyor.

Diğer tarafta yaklaşık 30 palet veya bir ton pirinç ve 200 kilogram sebze alabiliyor.

Hava akışını sağlamak için alanın iki yarısı bir duvarla değil, karla dolu çelik kaplarla ayrılıyor; tavandaki yardımcı bir fan ise kardan gelen soğuk havayı yiyecek deposuna dolaştırıyor.

Depoya genel bir bakış sağlamak için çift yükseklikteki alan boyunca bir bakım köprüsü geçiyor ve ikinci kattaki dinlenme odasına bağlanıyor.

Kei Kaihoh Architects, iç mekanın mümkün olduğunca serin kalmasını sağlamak için deponun duvarlarına ve tavanlarına yalıtım panelleri yerleştirerek hava geçirmez bir zarf oluşturmuş.

Pirinç paletlerini taşımak için kullanılan forkliftler bile emisyonları önlemek ve mekanik havalandırma ihtiyacını azaltmak için motor yerine akülerle çalıştırılıyor.

Kei Kaihoh Architects, birlikte ele alındığında, bu önlemlerin depoyu sürekli olarak düşük sıcaklıkta tutmaya yardımcı olurken, geleneksel bir iklimlendirme sistemindeki emisyonların bir kısmını oluşturduğunu söylüyor.

Kışın binanın etrafında kapalı bir yürüyüş yolu sağlamanın yanı sıra, dış koridor aynı zamanda çevredeki doğanın manzarasının keyfini çıkarabileceğiniz bir alan da sağlıyor.

Cephedeki stratejik açıklıklar, karlı manzarayı çerçeveliyor ve çıtalı bölümler, deponun arkasından hızla akan Oguro Nehri’nin seslerinin yanı sıra ışığın da içeri girmesine olanak tanıyor.

Binanın ahşap strüktürü, sahaya gönderilmeden önce yakındaki bir fabrikada önceden kesilmiş ve monte edilmiş, böylece bölgedeki yoğun kar yağışına rağmen inşaatın hızlı ve kolay olması sağlanmış.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın