YTÜ’de Mimarlık Eğitiminin 70. Yılı

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde mimarlık eğitimine başlanmasının 70. yılı kutlamaları kapsamında fakülte ana giriş holüne Yıldız'da mimarlık eğitiminin kurucusu olan Emin Onat'ın resmi ve açıklama plaketi asıldı.

Ord.Prof.Dr. Emin Onat’ın kuruculuğunu gerçekleştirdiği, dönemin İstanbul Teknik Okulu (İTO) olarak bilinen kurumu, günümüzün YTÜ Mimarlık Fakültesi’nin tarihindeki önemli dönüm noktaları şöyle:

– 1942-1943 yılında İstanbul Teknik Okulu (İTO)’nda İnşaat Şubesi yeniden yapılandırılır, “Mimarlık Kolu” kurulur ve dört yıllık mimarlık lisans eğitimi başlar.

– 1944-1945 yılında inşaat şubesinden bağımsız olarak “Mimarlık Şubesi” kurulur.

– 1959-1960 yılında İstanbul Teknik Okulu Bünyesinde “Yüksek Mimar” unvanının verildiği bir yıllık ihtisas (Yüksek Lisans) programı açılır. Aynı yıl İstanbul Akşam Teknik Okulu açılarak Türkiye’de ilk kez gece eğitimine başlanır.

– 1969’da İstanbul Teknik Okulu 1184 Sayılı Devlet Mühendislik Ve Mimarlık Akademileri Yasası ile İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (İDMMA) adını alır.

– 1976’da, 1472 Sayılı Yasa ile Kadıköy Mühendislik-Mimarlık Yüksekokulu, Galatasaray Mühendislik Yüksekokulu ve Vatan Mühendislik Yüksekokulu kapatılır. Mühendislik ve mimarlıkla ilgili olan bölümler İDMMA bünyesinde ilgili bölümlerle bütünleştirilir. Bu dönemde Mimarlık Bölümü Mimarlık Fakültesine dönüşür.

– 1982’de İDMMA Yıldız Üniversitesi (YÜ) adını alır.

– 1992’de Yıldız Üniversitesi Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) adını alır.

Etiketler

Bir yanıt yazın