Zaha Hadid Architects Letonya’daki Eski Bir Depoyu Feribot Terminaline Dönüştürüyor

Zaha Hadid Architects, Letonya'nın Riga kentindeki 1960'lardan kalma bir nakliye deposunu Ropax Feribot Terminali'ne dönüştürüyor.

Riga’da Daugava Nehri kıyısında yer alan Zaha Hadid Architects imzalı 20.000 metrekarelik terminale büyük boy kavisli bir çatıyla örtülü dördüncü bir katın eklenmesiyle limanın mevcut kapasitesinin iki katına çıkarılması düşünülüyor.

Riga Ropax Feribot Terminali projesinin hem feribot hem de yolcu gemisi yolcuları için tesisler barındırması ve limanın operasyonel verimliliği ile yolcular için dolaşım rotalarını optimize etmesi amaçlanıyor.

Yeni Riga Ropax Terminali, şehrin üç ulaşım merkezinden biri olarak hizmet verecek ve aynı zamanda ticari alanlar da içerecek.

Deponun betonarme iskeleti korunarak terminale ortogonal bir yapı kazandırılacak. Bu yapı geri dönüştürülmüş tuğlalardan yapılmış dikey dış kanatlarla sarılacak ve güneş korumasını en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olmak için çeşitli açılarda konumlandırılacak.

İçeride, gelen ve giden yolcular için üç kat yüksekliğinde bir salon tasarlanacak ve bu salon ışığı iç mekana çeken geniş açıklıklarla kaplı olacak.

Riga’nın silüetini panoramik olarak gören kafe, restoran ve teraslar, binanın kabuğunun ötesine uzanan bir çatı kanopisi ile korunan en üst katta yer alacak.

Letonya çömlekçilik geleneklerine atıfta bulunan bu çatı kanopisi, seramik karoların yanı sıra fotovoltaik güneş panelleriyle tamamlanacak.

Binanın dış zemin katını kaplayan büyük, kıvrımlı sütunlar da dahil olmak üzere yeni yapısal unsurların yanı sıra çıtalı tavan panelleri de dahil olmak üzere iç kaplamalarda yerel kaynaklı kereste kullanılacak.

Dışarıda, nehir kenarında peyzajlı bir yürüyüş yolu ile birlikte şehre bakan geniş bir halka açık alan oluşturularak ziyaretçiler için dinlenme bölümleri oluşturulacak.

Zaha Hadid Architects tarafından 2028 yılında tamamlanarak faaliyete geçmesi planlanan terminalin ilk yılında yaklaşık 800.000 yolcuyu ağırlayabilmesi düşünülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın