31 Mart'ta aramızdan ayrılan Zaha Hadid'in 40 yıllık kariyerini gözler önüne seren sergi Venedik Mimarlık Bienali kapsamında Palazzo Franchetti'de açıldı.
Palazzo Franchetti’nin Zaha Hadid’in tasarımları ile tezat oluşturan, ihtişamlı atmosferi içindeki sergi, sarayın farklı odalarında 11 farklı bölüme ayrılmış.
“Zaha Hadid” ismini taşıyan sergide, 40 yıl öncesinden günümüze, büyüleyici resimlerinden, inşa edilmiş ya da edilmemiş, hayatında dönüm noktası olan projelerine, ürün tasarımlarına kariyerinde yer etmiş projelerinin hepsini bulmak mümkün.
Serginin ilk bölümü olan City of Towers, Zaha Hadid Architects’in parametrik tasarım üzerine olan çalışmalarına bir bakış sunuyor.
Zaha Hadid’in kariyerinin erken dönemlerinde Rus Avangardı’ndan etkilendiği bir gerçek. “Malevich’s Tektonik (1976-1977)” ismini taşıyan Architectural Association’daki 4. sınıf projesiyle başlayan erken dönem çalışmaları Peak Club, Hong Kong (1982-83, inşa edilmedi); Hafenstrasse, Hamburg (1989, inşa edilmedi); Grand Buildings, Trafalgar Meydanı, Londra (1985, inşa edilmedi); Berlin Victoria City Masterplanı (1988, inşa edilmedi) and the Cardiff Bay Opera House (1994-95, inşa edilmedi) ile devam ediyor.
Malevich’s Tektonik (1976-1977)
Bu bölümde Zaha Hadid Architects’in yapımı devam eden arasında 22 Eylül’de açılacak olan Antwerp Port House projesi ve Ekim ayında tamamlanması planlanan Riyad The King Abdullah Petroleum Studies and Research Centre (KAPSARC) bulunuyor.
Sergi alanında bir bölüm, Zaha Hadid’in kariyerinde çok önemli yer tutan 3 projeye ayrılmış.
Bunlar:
Sergide 5. ve 6. bölüm Zaha Hadid Design’ın endüstriyel ürün tasarımı konusundaki arayış, protitip ve sonuç ürünlerine ayrılmış.
Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’teki kütüphane, Miami, Bağdat, Melbourne ve Bratislava’da yüksek katlı bina, New York High Line’da konut binası bu bölümde yer alan projeler.
Ofisin, Helene Binet’in 1992 yılında Vitra Fire Station’u çekmesiyle başlayan ilişkileri günümüzde de devam ediyor. Binet, çektiği fotoğraflar ile mimarlık ofisinin çalışmalarının daha da tanınır olmasını sağlıyor. Serginin bu bölümü Helene Binet’in çektiği fotoğraflara ayrılmış.
Sergide son 3 bölümde ise video gösterimleri yapılıyor. Bunlardan birisi de daha önce haberini yaptığımız BBC’nin “Zaha Hadid: Who Dares Wins” isimli belgeseli.
Sergi, bienal süresince 27 Kasım’a kadar açık. Serginin yer aldığı Palazzo Franchetti’de salonlar küçük ve bir yandan da malzeme çok fazla. Duvarları kaplayan orijinal boyutunda resimler, artık hepsine aşina olduğumuz projelerine ait devasa sunum maketleri, çizimler…
Zaha Hadid’in ofisi her ne kadar ayakta olsa, mimarlık dünyasının bu güçlü ve ufuk açıcı portresinin artık aramızda olmadığı bir gerçek.
Belki de sırf bu yüzden, 40 yıllık kariyerindeki istikrarlı çizgisine bir göz atmak için Venedik’e gidenlerin bu sergiye de bir uğramaları şart.