İBB Meclisi'nde oy birliği ile kabul edilen Zaha Hadid'in Kartal planlarında süreç nasıl ilerlemişti?
Haftasonu Zaha Hadid tarafından tasarlanan Kartal master planının İBB Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildiği duyuruldu. Bugüne kadar CHP’li meclis üyelerinin ve Mimarlar Odası’nın itirazlarıyla mahkeme tarafından 4 kez reddedilen planlar için bu kez mutabakata varıldı. Peki 2005’ten bu yana süreç nasıl ilerlemişti?
Kartal’da kentsel dönüşümü hayata geçirmek için Nisan 2005’te İBB ve Kartal Belediyesi tarafından ortaklaşa bir şehircilik atölyesi kurulmuştu. Kartal’da büyük vizyon projelerinin hazırlanması üzerine yola çıkılan organizasyonda Kartal’ın sahil şeridinin ve fabrika bölgesinin yeniden tasarlanarak hizmet alanına kaydırılması planlanıyordu. 550 hektarlık alan üzerinde oteller, sosyal alanlar, alışveriş merkezleri ve 1000 yat kapasiteli bir liman yapılması öngörülmüştü.
Bunun üzerine 2006 yılının Mart ayında İMP tarafından Kartal Sanayi Bölgesi’nde Merkezi İş Alanları Planlaması adı altında uluslararası davetli yarışma açıldı. Aralarında Zaha Hadid, Massimiliano Fuksas gibi star mimarların bulunduğu 10 farklı yabancı mimarlık ofisinin davetli olduğu yarışmanın kazananı Zaha Hadid oldu. Yarışmaya Türkiye’den hiçbir mimarın davet edilmemesi ise mimarlık camiasında tartışma yaratmıştı. İBB Belediye Başkanı Mimar Kadir Topbaş’ın bu eleştiriler üzerine verdiği cevap ise “Türkiye’de böyle bir projeyi çizecek mimar yok. Bu kumaşı herkes dikemez.” olmuştu.
2007’de projenin kamuoyuyla paylaşılmasından ardından Şubat 2008’de Kartal Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri “Kartal halkı, Kartal’a yabancılaştırılacak” diyerek projeye dava açmıştı. 2011’de İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilen planlara daha sonra Mimarlar Odası’nın açtığı davalar ile birlikte 6 yılda 5 kez yürütmeyi durdurma kararı verildi. En son İBB ve Kartal Belediyesi’nin mahkeme kararına göre yeni bir plan yapacağı kararlaştırılmışken, Zaha Hadid planlarının İBB Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildiği duyuruldu.
Kartal ve Pendik için geometrik şekillerde oluşan yeni bir mimari ağ ortaya konuluyor. 2 yaka birbirine bağlanacak. Karayolu ve demiryolu bağlantıları ile konut alanlarını birbirine bağlayan yeni bir metropol oluşturuluyor. Yeni bir kimlik oluşturarak bunun var olan alana gömülmesi amaçlanıyor.
Projede iş ve konut kuleleri yer alıyor. 2 bin 500 metrekareden 25 bin metrekare büyüklüğe kadar parseller olacak. Karşılıklı büyük kuleler yapılacak. Kenarlarda boş alanlar bırakılarak parklar yapılacak. Küçük binalardan büyük binalara doğru giden bir yapılanma olacak.
Geometrik şekillerden oluşan değişik mimari parçalar birbiriyle birleşecek. Ağırlıklı iş kuleleri, az miktarda da konutlar olacak. Kültürel alan, opera evi, park, oteller, restoranlar, yat limanı ve marina yer alacak.