İstanbul için çadır sıkıntısı yok açıklamalarının ardından Toplum İçin Şehircilik grubunun açıkladığı rapor korkunç gerçeği gözler önüne serdi.
Zaman gazetesinin binasının bulunduğu alan da dahil olmak üzere pek çok çadır alanı artık yok edilmiş durumda. İşte korkunç tablo…
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın ‘çadırkent alanı sıkıntısı yok’ açıklamasının üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra Belediyenin Acil Eylem Planını ele geçiren Toplum İçin Şehircilik Grubunun önemli raporunu soL.org.tr yayınladı. Rapora göre şehir merkezindeki bir çok çadır alanı inşaata açılmış, Zaman gazetesinin binası da çadır alanı üzerine inşa edilmiş.
ŞİŞLİ’DE TEK ALAN MEZARLIKLAR
Nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu ilçelerden birisi olan Şişli’de açık alan olarak geriye sadece mezarlıklar kalmış durumda. Rapora göre, yeni açık alanların elde edilmesinin neredeyse imkânsız olduğu ilçede var olan açık alanların ve kamusal alanların da rezidansa dönüştüğü görülüyor.
Trump Towers: Spor alanından rezidansa dönüştürülen ve 39 katlı iki kuleden oluşan Trump Towers alanı da yok edilen çadır alanlarından birisi. Acil Eylem planında kulelerden birisinin bulunduğu alan “çadırkent” alanı olarak gösterilirken diğer kulenin bulunduğu alan afet anında acil durumlar için kullanılması için ayrılan helikopter pisti olarak tanımlanmış.
Ali Sami Yen: Önemli açık alanlardan bir diğeri mülkiyeti kamuya ait olmasına rağmen TOKİ eliyle plan değişikliği yapılarak rezidans alanı olarak satışa sunuldu. Mimar Emre Arolat tarafından projesi hazırlanan alan olası bir deprem anında İstanbullu’nun yerleşebileceği bir çadır alanını daha yok etmiş olacak. Projeye ait TOKİ tarafından hazırlanan plan için CHP’li meclis üyelerinin açtığı dava sonucunda yürütmeyi durdurma kararı alındı. Buna rağmen projenin sahibi olan Torunlar ve Kapıcıoğlu inşat şirketlerinin projenin iptal edilmesi ihtimalinden çok projede yaşanacak gecikmeden şikayetçi.
Anthill: Bomonti’de yapılan Anthill projesinin bulunduğu alan Acil Eylem Planı’nda “Helikopter Pisti” ve “Çadırkent Alanı” olarak tanımlanmış.
Starcity Outlet Center: Özellikle 2009 yılında gerçekleşen sel felaketinin yaşandığı Basın Ekspres Yolu üzerinde ve Bahçelievler sınırları içerisinde yer alan çadır alanlarından biri Starcity isimli bir alışveriş merkezine, diğeri köprülü bir kavşağın refüjüne, bir diğeri ise Kuyumcukent ve etrafında yeni gelişen iş merkezlerine dönüşmüş durumda. Dere yatağının nasıl çadırkent alanı olarak belirlendiği de nasıl yapılaşmaya açıldığı da burada büyük soru işaretlerine neden oluyor.
Zaman Gazetesi: Zaman gazetesinin İstanbul Merkez binasının olduğu alan da çadırkent olacak alanlardan birisiydi. Şimdi burada lüks bir gazete binası bulunuyor.
Ağaoğlu MyCity Bahçelievler: “Yaşam mimarı” olduğunu açıklayan Ağaoğlu’nun Bahçelievler’de yapacağı MyCity, hayat kurtarma amaçlı olarak ayrılan çadırkent alanlarından birisini yok ediyor.
Meydan AVM: Çadır alanı olarak ayrılmış açık alanlardan birisi olarak tasarlanmışken oradan geriye yine bir AVM kalmış oldu.
Büyükşehir Belediyesinin yaptırdığı “Mikrobölgeleme” çalışmasına göre deprem riskinin en fazla olduğu ilçelerden biri olan Zeytinburnu, nüfusun yoğun, açık alanların az olduğu ilçelerden. Açık alanların arttırılması gerekirken mevcut alanların yapılaşmaya açılması iktidarın deprem hassasiyetini ve genel olarak insana verdiği değeri gözler önüne sermesi bakımından ibret verici.
Sahilpark Veliefendi: Daha önce Bozkır Amatör Futbol Takımına ait olan futbol sahasında şimdi Sahilpark evleri yükseliyor. Acil Eylem Planı’nda bu alan da Çadırkent Alanı ve Helikopter Pisti olarak tanımlamış.
Onaltı Dokuz: Kazlıçeşmede yükselen Onaltı Dokuz projesi tarihi yarımada siluetine verdiği zararla gündeme gelmişti. Projenin bulunduğu alan aynı zamanda Acil Eylem planında çadırkent olarak tanımlanan alanlardan birisi.
Bayrampaşa da AVM’lere teslim. Yaklaşık 270 bin nüfuslu Bayrampaşa’da da Çadırkent alanlarının yerinde AVM’ler yükseliyor. Ora AVM, Forum İstanbul AVM buralardan iki örnek olarak karşımızda…
Çadırkent alanına yapılan KİPTAŞ konutları ve yeşil alan yapılması beklenirken, Özelleştirme İdaresi tarafından plan değişikliğiyle üniversite alanına dönüştürülerek satışa çıkarılan ve henüz kampüsü olmayan Medeniyet Üniversitesi’ne verileceği söylenen Devlet Malzeme Ofisi de yok edilecek alanlar arasında.
TUZLA KİPTAŞ’A TESLİM
Kamuya ait arazilerin İstanbul’da üç farklı yoldan yapılaşmaya açıldığın belirten rapora göre, TOKİ projeleri, TOKİ satışları veya KİPTAŞ projeleri bu işi görüyor. Tuzla’da KİPTAŞ yoluyla yapılaşan alanlar acil eylem planında çadırkent alanı olarak belirlenmişti.
Planın yapıldığı dönemde 3 milyonun üzerinde nüfusuyla Türkiye’nin en büyük ilçesi olan Gaziosmanpaşa, 2008 yılında çıkan 5747 sayılı kanunla 3’e bölünmüştü. O dönemdeki sınırlarına göre hazırlanan planda Gaziosmanpaşa için belirlenen iki büyük çadırkent alanından birisinde bugün TOKİ’nin Avrupa konutları yükseliyor. Bu alan aynı zamanda Gaziosmanpaşa TEM güneyi Nazım İmar Planı’nda Eğitim ve Sağlık Tesisi olarak ayrılmış bir alandı.
Esenlerde Oruçreis ve Çiftehavuzlar’da kentsel dönüşüm projelerine hız veren belediye yetkilileri ilçenin çadırkent alanlarını ise AVM’ye dönüştürüyor. Kemerpark Evleri bu alanlardan birisini oluşturuyor.
Bağcılar’da Çınar Olimpia Park Sitesi, Bakırköy’de, Ataköy ve Capacity AVM, Beşiktaş’ta Selenium Plaza, Ortaköy Ermeni Vakfı Arazisi ve Beşiktaş Spor Klübü Fulya Projesi bu kapsamda çadırkent alanı olmaktan çıkarıldı.