Zero İstanbul Design Guide Yayınlandı

Zero, 1980'lerden bugüne İstanbul'daki değişimlere yön veren 50 mekana adanmış özel sayısını İngilizce ve Türkçe olarak sunuyor.

Zero İstanbul Design Guide’nın küratörlüğünü Marco Sammicheli (Zero İtalya Direktörü) ve Barış Bilenser (Zero İstanbul Direktörü) yapıyor.

İstanbul Tasarım Bienali’nin ilk senesinde, MINI ve Becks sponsorluğunda hazırlanan bu sayı, bugünün ve yakın geleceğin İstanbul’unun genel bir değerlendirmesi. Akdeniz ruhunun en ilginç gerçekliklerinin yansımalarını sunan müze, galeri, kamuya açık alan, alışveriş – iş merkezleri ve bu yapıların yaratıcılarına farklı bir bakış. Gazeteci ve yazarların (Ulus Atayurt, Ayşegül Oğuz, Merve Erol, Haziran Düzkan), mimarların (Özer Önkal, Cem Sorguç, Tolga Yağlı), fotoğrafçıların (Şahan Nuhoğlu), ekonomistlerin (Yiğit Atılgan), filmcilerin (İmre Azem) ve akademisyenlerin (Fırat Genç) katkılarıyla, proje, yapılandırma ve geliştirme olarak “tasarım”ın İngilizce anlamını temel alan bir tasarım rehberi.

Bu özel sayı, Zero İstanbul yazı işleri ekibinin tamamının emeği ile hazırlanan; basılı materyaller, web sitesi, sosyal medya ve İtalyan Kültür Merkezi, Borusan Müzik Evi (borusanmuzikevi.com), ve Zero İstanbul Genel Merkezi’nde gerçekleşecek etkinliklerden oluşan, detaylı bir İstanbul şehri tasvirini içeriyor.

Zero İstanbul Design Guide, 13 Ekim Cumartesi günü İtalyan Kültür Merkezi’nde yapılacak tanıtım sonrasında 20.000 kopya ile özel olarak seçilen 100 noktada dağıtılacak.

Rehber boş bir kapakla yayınlanacak. Bu işin yaratıcı yönü ile ilgilenmek ise uluslararası mimari, tasarım ve grafiğin önemli isimlerine düşecek. Onlar kendi İstanbul’larını yansıtan ilk eşsiz kapaklarını yaratacak. İsimleri ise sosyal medya aracılığıyla duyurulacak.

Dahası, İtalya ve yeni Akdeniz Başkenti arasındaki iş birliğini kutlamak için kapaklardan bir tanesi Italyan özgürlük sahnesinin eklektik mimarı ve en önemlisi de İtalyan Konsolosluğu ve şu anda restore edilen küçük cami gibi sembolik binaların yaratcısı olan Raimondo Tomasso D’Aronco’nun bir çizimine adanacak.

Etkinlikler arasında, 19 ve 20 Ekim’de Zero Sanat Yönetmeni Stefano Temporin küratörlüğünde Borusan Müzik Evi’nde gerçekleşecek iki atölye bulunuyor. Kapaklar, tasarım atölyesi sırasında canlı olarak üretilecek. “İstanbul’unu Tasarla” atölyesi süresince Grafikerler Meslek Kuruluşu iş birliğiyle seçilen en iyi tasarım okullarının öğrencileri (Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Yeşim Demir) ve profesyoneller (Erkut Terliksiz, Ulas Eryavuz, Geray Gencer, Burcu Tokatlı, Pemra Ataç, Pınar Akkurt…) eskizleriyle, Zero’ nun olaylara yaklaşımı gibi, şehre ve şehrin dokusununa dair kendi yorumlarını sunacak.

Daha önce Milano’da Triennale Design Museum (Mayıs 2012) işbirliğiyle gerçekleşen “MilleMila Copertine” etkinliğinde de kullanılan bu atölye formatı, İstanbul etkinliği ile okuyucuları favori kapaklarını seçmeye davet ediyor.

İki gün boyunca gerçekleşecekler arasında Xing (disiplinlerarası bir çağdaş kültür ağı – Xing.it) küratörlüğündeki ve dördüncü Ap(art)man etkinliği için yaratılan sanat festivali “That Was Now”da yer alacak. Proje sırasında Borusan Müzik Evi’nin tüm katlarına yayılacak enstalasyonlar, sesli ve görsel performanslar olacak.

İstanbul’daki projeye katılan tasarımcıların grafik ve ilüstrasyonlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiye http://istanbuldesignguide.zero.eu/ adresinden ulaşabilirsiniz. Zero’nun İtalya sayısı etkinliğin mini kataloğuyla basılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın