Zigguratları Anımsatan Modern Yapı: Dingbo Expo Riverside

David Chipperfield Architects tarafından tasarlanan Dingbo Expo Riverside, Şanghay'da yer alıyor.

Fotoğraflar: Raw Vision Studio

60.000 metrekarelik bir ticari bina olan Dingbo Expo Riverside, Huangpu Nehri üzerinde dikkat çeken bir konumda, eski bir elektrik santralinde yer alan çağdaş sanat galerisi Power Station of Art’ın bitişiğinde inşa edildi.

Yapı, 2010 Dünya Fuarı alanı için planlanan yeniden yapılandırma projesinin en önemli parçasını oluşturuyor. Böylelikle, David Chipperfield Architects’in 2013 yılında yarışmayı kazanmasının ardından yapımına başlanan proje, Şangay’ın bu bölgesinde ikonik bir rol üstlenmiş oluyor.

Silüeti şekillendiren Dingo Expo Riverside ve Power Station of Art ile birlikte, yeni kamusal plaza tanımlanmış oldu. Yapının formu, yükseklik arttıkça boyutu küçülen üç hacimden oluşuyor. Hacimlerin istiflenmesi, Power Station of Art’ın yapısına referans vererek kentsel bağlamda güçlü bir diyalog yaratıyor.

Doğudan bakıldığında ziggurat formunu anımsatan bina, nehre bakan yönde insan ölçeğine doğru kademeli olarak alçalıyor. Basamaklar ile geleneksel kompozisyon bozuldu ve bu sayede nehre bakan bir dizi açık hava terası ortaya çıkıyor. Otoyoldan bakıldığındaysa yapı, bir kule izlenimi yaratıyor. İç mekanda, terasların doğal peyzajından faydalanan çok katlı atriyumlar tasarlanmış. Nehre bakan geniş cephe açıklıkları ile atriyumlar, teraslara doğru genişletilmiş.

Cephede, hacimlerin dikeyliğini vurgulamak ve gölge yaratmak için dikey kanatçıklar kullanılmış. Kanatçıklar, -Çin mimarisinde yaygın olarak kullanılan bir malzeme olan- koyu kahverengi sırlı pişmiş topraktan yapılmış. Bu sayede binaya güçlü ve doğal bir karakter kazandırılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın