Zirve, ‘nükleer’ için toplanıyor

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) tarafından Viyana'da düzenlenen bir konferansta nükleer santralların güvenliğinin artırılmasına yönelik önlemler ele alınıyor.

150 ülkenin katıldığı beş günlük konferansta benzer faciaların önlenmesine yönelik tedbirler tartışılacak.

Zirveye katılan üyeler arasında görüş ayrılıkları bulunduğu söyleniyor. Bazı ülkeler, güvenlik standartlarıyla ilgili düzenlemelerin bir kısmının üye ülkelere bırakılmasını istiyor. Bazı ülkeler ise, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun belirlediği kuralların, uluslararası hukuk kapsamında zorunlu olması gerektiğini savunuyor. Fukuşima’nın radyasyon sızdırmaya başlaması, nükleer santralların güvenliği konusundaki kaygıları artırmıştı. Facianın ardından Almanya tüm nükleer reaktörlerini 2022’ye kadar kapatma kararı almıştı. İtalya’da da halk, nükleer santralların yenilenmesine karşı çıkmıştı.

Konferansta, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun Fukuşima kazasıyla ilgili raporu da açıklanacak. Raporun sızan bölümlerinde Japonya hükümetinin krize müdahele konusundaki kurallara tam olarak uymadığı belirtiliyor. Bu raporda güvenlik önlemlerine uyulmadığı, Japonya’nın bölgede tsunami riskine açık nükleer santralların geçmişte karşı karşıya kaldığı tehditlerden ders çıkarmadığı kaydediliyor.

Japonya’da Mart ayındaki deprem ve tsunamide Fukuşima nükleer santralı ağır hasar görmüş ve radyasyon sızdırmaya başlamıştı. Fukuşima’daki kaza, Çernobil’den sonraki en büyük nükleer facia olarak kayıtlara geçmişti. 11 Mart’taki tsunamide santralın soğutma sistemleri devre dışı kalmıştı. Reaktörleri soğutma çalışmaları sırasında 40 olimpik havuzu dolduracak kadar radyasyonlu su birikti. Bu suların hâlâ denize yayılma riski bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın