Zlín’in Aynaları

Çekya’nın 700 yıllık geçmişe sahip Zlín şehrinde bir parka yerleştirilen, Loom on the Moon tarafından tasarlanan multimedya enstalasyonları serisi Zlín’in Aynaları ismini taşıyor.

Üç enstalasyondan ilki, yazar Pavel Kosatík’in özgün perspektifinden ilham alıyor ve illüstrasyonlarla desteklenerek şehrin ve çevresinin evrimini anlatıyor. Bu şekilde yazı ile görsel arasında kimi zaman uyum kimi zaman da tezat içinde bir diyalog yaratılmış. Bunun dışında parkta iki enstalasyon daha bulunuyor.

Fotoğraflar: BoysPlayNice

İkinci enstalasyon kullanıcıyı içine çeken bir film. Şehrin farklı dönemler, mevsimler, saatler ve geçmişte başına gelen önemli olaylar sırasındaki durumunu aktaran görsel-işitsel bir deneyim tasarlanmış. Filmin her karesi bir tablo gibi düşünülüp elle çizilmiş.

Sergideki son enstalasyon ve sergiye adını veren Zlín Aynaları ise parktaki ağaçların arasına bilinçli şekilde dağıtılmış birçok reflektif yüzeyden oluşuyor. Bu konstelasyonun temelinde hem şehrin çan kulelerinin sesinin, hem de güneş ve yıldız hareketlerinin yıl boyunca haritalanması yardımıyla bestelenmiş bir müzik kompozisyonu var. Böylece enstalasyon zamanın akışını, mevsimlerin değişimini, ekinoks ve gündönümlerini gösteren bir güneş takvimi olmasının yanı sıra Zlín bölgesinin küçültülmüş bir coğrafi modeli de oluyor.

Enstalasyonda ses ile uyumlu hareket eden ışık, deneyimi tamamlayıcılığının yanında parkın gece aydınlatmasına da eğlenceli bir alternatif sunmuş. Doğal ve yapay aydınlatma, parkın sesi ve enstalasyonun müziği ile zamanın akışı öğelerinin tümü arasındaki ahenk sayesinde eserin sadece bu mekana ve bu zaman ait olması amaçlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın