Zonguldaklı mimarlık severler Kız Meslek Lisesi olarak anılan yapının yıkımının engellenmesi ve tescil edilmesi talebiyle Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne ulaştırmak üzere imza toplamaya başladı.
“Son zamanlarda, gazetelerde, kentin bazı yetkililerin, kamuoyunda “Kız Meslek Lisesi” olarak bilinen “Zonguldak Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi”nin yıkılacağı yönünde açıklamaları yer almaktadır. Gazetelerdeki haberlere göre, hemen karşısında devam eden hastane inşaatının projesinde yeterli otopark olmadığını dile getiren yetkililer, okulun yıkılmasıyla kazanılacak alana unutulan otoparkın yapılacağını ifade etmektedir. Ülkemizdeki imar mevzuatına göre sıradan konutlarda bile otopark yapımı zorunluyken, projesi her aşamada çok yönlü denetimden geçmesi gereken hastane gibi bir yapıda, yeterli otopark olmaması skandal boyutunda bir ihmaldir. Bu ihmalin faturası Zonguldak halkına kesilemez. Otopark için okul yıkılamaz. Kimliksizleştirilmek için her türlü değerinden arındırılmaya çalışılan Zonguldak’ın alnına, bir de, “Otopark için okul yıkılan kent” damgası vurulamaz.
Akşam Kız Sanat Okulu adıyla 1941’de hizmete girip Kız Enstitüsü, Kız Sanat Okulu, Kız Meslek Lisesi gibi adlarla 80 yıla yakın bir zamandır eğitim veren ve hayata hazırladığı on binlerce insanla tüm Zonguldaklıların yaşamında önemli bir yeri olan okul, aynı zamanda, kentin hafızası konumundadır. Yarım ay formundaki zarif stili, özgün üslubu, Cumhuriyet dönemi modernist tasarımın etkilerini taşıyan çizgileriyle Zonguldak’ın en önemli mimari yapılarından biridir. Tarihsel ve kültürel değer taşıması, döneminin özgün mimari özelliklerini yansıtan bir yapı stiline sahip olması nedeniyle yıkılması değil, bir kültür varlığı olarak tescil edilerek koruma altına alınması gereklidir. Tekilliği onu kentsel simge anlamında da önemli ve değerli kılmaktadır.
Kız çocuklarına meslek-beceri kazandırma, iş yaşamının üretken bireyleri olarak hayata hazırlama misyonuyla kente büyük emeği geçen okul, kent kimliğinin korunması, Zonguldak’ın yok olmaya yüz tutmuş yöresel yemek, giyim, el sanatları, dokuma, mutfak eşyası, tarım aletleri gibi folklorik unsurlarının kayıt altına alınması, korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için de çok değerli hizmetler vermektedir. Böyle bir okulu yıkmaya kalkmak kentin kimliğine yapılmış açık saldırı olduğu kadar, alenen işlenmiş bir kent suçudur. Bu suça göz yummayacağız, susarak ortak olmayacağız. Her birimizin hatırasında derin izi olan kentin bellek mekânına sahip çıkacağız. Yetkilileri sorumluluğa, tüm halkımızı duyarlılığa davet ediyor, meselenin sonuna kadar takipçisi olacağımız duyuruyoruz.”
Didem Damatoğlu’nun change.org’ta imzaya açtığı Zonguldak’ta #okulumadokunma kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.